צפייה בגרסה מלאה : הסבר על פעולת הבקר (ESC)
Friman
22-06-2011, 14:34:00
היי,
אני ממשיך בלימוד התחום... רציתי לשאול אם מישהו יכול להפנות אותי למאמר הסבר טוב או לכתוב לי הסבר קצר על בקר המהירות של המנוע במסוקים.
כלומר, אני מבין בגדול מה תפקידו אבל לא מבין:
1. מה אומר האמפר? האם בהכרח אמפר גבוה זה יתרון? האם כל מסוק ירוויח מבקר עם אמפר גבוה?
2. מה בדיוק מתכנתים בבקר?
3. מה זה כרטיס התיכנות לבקר שמוזכר פה כל פעם, מה עושים איתו ומה היתרונות שלו? והאם וכיצד מסתדרים בלעדיו?
4. איך מתאימים בקר למנוע?
חפרתי באגף המדריכים והמאמרים כולל הסקירות הנהדרות של ואדים למושגי היסוד, אך לא מצאתי תשובה לשאלות הללו..
כמו כן עוד נושא שאני לא בטוח אם הוא קשור אבל גם אותו שמעתי שמזכירים הרבה. ואשמח ללמוד יותר בהרחבה, זה נושא עקומות המנוע והפסיעה. הבנתי בגדול את הרעיון מה מייצגות העקומות אבל פחות הבנתי:
1. איזה סוגי עקומות שונים יש? שמעתי על עקומה לינארית, אקספוננציאלית וכו׳
2. מה משמעותן של העקומות השונות?
3. מה המשמעות ביחס בין הפסיעה למנוע? באיזה מצבים עדיף להגביר סל״ד על חשבון פסיעה ולהיפך?
4. כיצד מתכנתים את העקומות הללו? האם זה משהו שמתכנתים מהשלט, מהמקלט, מכאני בחלקו או לגמרי אלקטרוני? והאם זה קשור לבקר?*
אודה אם מישהו יוכל לכוון אותי לחומר קריאה בנושא בעברית או באנגלית, או לכתוב לי הסבר קצר אם זו לא השקעה גדולה מדי.
תודה רבה!
guy1a
22-06-2011, 14:49:53
תכלס חבל שהחיפוש לא עובד כי אני שאלתי את זה לא מזמן
וענו לי דיי בהרחבה.
יכול להיות שפה (http://www.efly.co.il/forums/showthread.php?33985-%E6%E4%E5-..-%EB%EC-%E4%E7%EC%F7%E9%ED-%F4%E4-%EE%FA%E7%E9%EC%E9%ED-%EC%E1%F0%E5%FA&p=241083)תמצא משהו
בכמה מילים ( יש הרבה פרוט ב wikipedia )
בקר - התקן שמייצר פולסים למנוע נטול מברשות. תחשוב מאיץ חלקיקים ... רכבת אלקטרו מגנטית ביפן וכו' ...
ניתן לתכנת שם את התדר של הפולסים / סוג סוללה / התחלה רכה או אלימה / עצירה / מנגינה ועוד כמה דברים ...
כמה יותר אמפרים ככה מנוע שמושך יותר ... אתה יכול לשים בקר שמאפשר 100 אמפר על מנוע שצורך חצי אמפר אבל זה סתם יהיה כבד ...לעומת זאת אם תשים בקר של אמפר אחד על מנוע שמושך 10 אמפר, הבקר ( והסוללה / מטוס / חוטי חשמל ) יהפכו לאבוקה בשמיים ..
עקומות ( בחורות ערומים זה .. )
כשאתה מזיז את הסטיק של המצערת במסוק קורים כמה דברים.
לקח לי כמה זמן לפענח את זה ויש פה שרשורים שלי עם שאלות שקבלו תשובות ... אני רק לא יודע איך למצוא את זה.
בגדול יש שני מצבים במסוק ( אפשר יותר, הרבה יותר אבל זה תלוי בשלט )
מצב נורמל ומצב איידל ( normal - idle / normal - stunt / normal - sport ומי יודע עוד כמה ...)
במצב נורמל, זה מתפקד כמעט כמו מסוק פסיעה קבועה, כמעט.
ככל שאתה מעלה את הסטיק מהירות המנוע עולה ... יחד איתה משתנה הזוית של הלהבים. ככל שזוית הלהבים ( זוית תקיפה ) עולה, הם מייצרים יותר עילוי ( כפוף למהירות הסיבוב ... אם זה לאט מידי זה לא טוב ) מהירות הראש עולה על מנת שהתנגדות האויר לא תעצור את הראש. באיזה שלב בעילוי גובר על משקל המסוק והוא עולה לאויר ( ציטוט של עודד שענה לי על זה לפני כמה ימים ).
כשאתה מוריד את הסטיק .. הפוך .. עד לנחיתה.
במצב איידל, זה פועל אחרת אבל דומה.
המהירות היא גבוה, כמעט מקסימלית ונישארת ככה כל הזמן.
מה שמשתנה הוא זוית הלהבים. במצב 0 = סטיק שמאל באמצע המהלך שלו הם מקבילים לקרקע ולא מייצרים שום עילוי.
במצב שהסטיק עולה, הזוית משתנה כלפי מעלה, מייצרת עילוי כלפי מעלה .. המסוק עולה לאויר כשהעילוי מתגבר על המשקל.
במצב שהסטיק יורד, הזוית משתנה כלפי מטה, מייצרת עילוי כלפי מטה .. המסוק נישתל בקרקע אלא אם הופכים אותו ואז הוא הופך למכסחת דשא מאד מרשימה.
מקווה שלא הטעיתי וזה עוזר לך במשהו.
wonderd
22-06-2011, 14:52:40
1. לכל מנוע יש צריכת זרם מסויימת, הבק צריך להיות מסוגל לספק את הזרם הנ"ל בצורה טובה. אמפר גבוה לא בהכרח יתרון, כאמור זה צריך להיות מתואם לצריכת הזרם של המנוע. כל מסוק ירויח מבקר שמתאים לסטאפ ולא מאמפר גבוה סתם.
2. בבקרים הפשוטים יותר 'מתכנתים' (זו לא מילה מדוייקת, שכן לא מתכנתים כלום אלא קובעים הגדרות..) תיזמון של המנוע, זיהוי סוללה, זיהוי מצב מצערת, סופט סטארט של המנוע, הורדת מתח(/זרם?) למנוע כשהסוללה נגמרת ועוד כמה דברים נחמדים, בבקרים המשוכללים יותר יש עוד כמה אפשרויות שהבולט בינים הוא הגוברנר ששולט בסל"ד המנוע.
3. כרטיס תיכנות מתחבר ישירות לכבל המצערת של הבקר ועוזר בתיכנות מהיר של הבקר במקום לבצע זאת דרך השלט, לא תמיד הוא טוב ולא תמיד הוא נותן את מלוא האפשרויות.
4. לכל מנוע יש הגדרת צריכת זרם קבוע ומקסימלי, לפי זה מתאימים את הבקר, תמיד טוב שהבקר יהיה מסוגל לספק מעט יותר ממה שכתוב בהגדרות המנוע כדי שלא יהיה תחת מאמץ גדול מדי.
זהו בינתיים.
לגבי שאר השאלות - אתה יכול לחפש את הסירטונים הידועים של מר בוב פינלס, נמצאים באתר הליפריק. שם תמצא את כל מה שאתה מחפש.
bendisar
22-06-2011, 14:58:29
1. דירוג האמפר של בקר מייצג את הזרם (זרם נמדד באמפרים) המקסימלי שהבקר נועד לעבוד בו. את הבקר בוחרים לפי המנוע בו משתמשים. למנוע יש גם דירוג של צריכה באמפרים- כאשר בדרך כלל נתון זה מתייחס לכמה זרם המנוע יכול למשוך במקסימום
כלאמר שאם המנוע שלך יכול למשוך עד 60A מקסימום, אז כדאי לקנות בקר של 70A למען יהיה קצת מרווח בטחון (במיוחד בבקרים הסיניים)
בדירוג האמפר של הבקר יש דירוג של זרם רציף שבו הבקר יכול לעמוד, וזרם מתפרץ- בו הבקר יוכל לעמוד בדרך כלל ל-10 עד 20 שניות. בקר בעל דירוג גבוה סתם לא בהכרח מועיל, מכיוון שככל שהוא מיועד לזרמים יותר גבוהים ככה הוא גדול כבד ויקר יותר
2.לבקרים כשונים יש יכולות תכנות שונות, אבל בעיקרון הדברים הבסיסיים שיש בכל בקר הם:
תזמון- תזמון של מתן הפולסים (הבקר עובד על ידי נתינת פולסים למנוע, ובכך יכול ליצור מתח ממוצע משתנה) ברוב הבקרים יש SOFT,MEDIUM ו-HARD
כאשר תזמון "רך" יתן ביצועי מנוע ירודים, אבל זרמים נמוכים יותר ומנוע שעובד בטמפרטורה נמוכה יותר ותזמון "קשה" יתן ביצועי מנוע טובים מאוד, על חשבון זרמים גבוהים וטפרטורות גבוהות- כמובן ש-MEDIUM הוא האופציה האמצעית וגם הנפוצה יותר
תכנות LVC- מתייחס למתח בו הבקר יפסיק את פעולת המנוע- מכיוון שאם מרוקנים את הסוללה יותר מידי יכול להיגרם לה נזק- וכדי למנוע זאת במתח מסויים הבקר יפסיק את פעולת המנוע, ניתן להחליט על המתחים בהם הבקר יעשה זאת, ובבקרים מסויימים ניתן אפילו לתכנת האם הבקר פשוט יכבה את המנוע, או יחליש אותו משמעותית
לבקרים מסויימים יש גם יכולות תכנות מיוחדות כגון הקלטת מידע מהטיסה וכו' וכו'
תכנות SOFT START- במסוקים אם מרימים את המצערת באלימות בזמן החשת המנוע המנוע יכול לטחון את גלגל השיניים של המסוק- לכן ניתן להוסיף תכונות SOFT START שמופעלת רק בהחשה ומעלה את הסל"ד בצורה הדרגתית
3. תכנות הבקרים נעשה על ידי הקשבה לסדרות צפצופים ושינוי מיקום סטיק המצערת לצורך שינוי פרמטרים שונים, שיטה זו אינה נוחה בלשון המעטה. כרטיס תכנות הוא כרטיס המתחבר לבקר, בדרך כלל הוא נראה כמו טבלה של הפמטרים כאשר נורה דולקת על המצב של כל פרמטר, בעזרת הכרטיס ניתן לשנות את הפרמטרים השונים בעזרת לחצנים על הכרטיס. בבקרים מתקדמים יותר ישנה אפילו אופציה לחבר את הבקר למחשב כדי לתכנת אותו
4. כפי שאמרתי מקודם, בקר מתאימים למנוע לפי הזרם המקסימאלי שהמנוע צורך
bendisar
22-06-2011, 15:16:02
לגבי העקומות:
בשלט יש לך אפשרות לתכנת 2 עקומות- אחת של המצערת (מנוע) ואחת של הפסיעה (שינוי זווית) כל התכנות של העקומות מבוצע דרך השלט.
בנוסף בכל שלט יש מה שנקרא FLIGHT MODES, כאשר כל אחד ממצבי הטיסה העלה הוא העל סט של 2 עקומות כאלה, כל מצב כזה נועד לסגנון טיסה אחר
ישנם 3 מצבי טיסה מוסכמים:
NORMAL- מצב טיסה שנועד לטיסה אופקית בלבד (ללא שום הפיכות של המסוק) במצב זה העקומה של המצערת משתנה, לפי העדפת המשתמש אבל תמיד העקרון הוא שככל האתה מעלה את הסטיק של המצערת, גם הסל"ד יעלה (מומלץ לא בקשר ישיר) העקומה של הפסיעה בדרך כלל מכוונת ככה שהפסיעה תנוע מ- 2- מעלות ועד 10/12+ מעלות- כלאמר שרוב הזמן הפסיעה של הלהבים חיובית- מכיוון שמצב זה נועד לטיסה ללא הפיכות. הסיבה שיש קצת פסיעה שלילית היא כדי שיש רוח ניתן יהיה להוריד את המסוק במהירות
IDLE UP-מצב זה גם נקרא לפעמים STUNT MODE או מצב 3D. המטרה של מצב זה היא ביצוע פעלולים, כולל הפיכות להבים ולכן העיקרון המנחה הוא שהמנוע תמיד נשאר עובד על אחוזים גבוהים, בעוד זווית הלהבים משתנה בצורה לינארית מהמינימום למקסימום. מבחינת העקומות הכוונה היא כי עקומת המצערת היא קו ישר, בדרך כלל באחוזים גבוהים(80-90%) בעוד גרף הפסיעה הוא לינארי לגמרי, כלאמר שבתחתית הסטיק פסיעת הלהבים היא מינימאלית, באמצע הסטיק היא 0 ובמקסימום של הסטיק היא מקסימאלית. כלאמר שאתה רוצה להטיס הפוך אז אתה בעצם דוחף את סטיק המצערת למטה :confused: דבר שלוקח זמן לתפוס. רק למען הסדר הטוב אומר שבמציאות בדרך כלל גרף המצערת אינו ישר, אלא בצורת V אם אתה רוצה אני ארחיב על הנושא בהמשך.
HOLD- גרף זה נועד לזמן חיבור הסוללה, ולביצוע אוטורוטאציה (נחיתה ללא מנוע תוך שימוש באינרציה של הלהבים-יש מאמר על הנושא בפורום) כאן יש שלל דעות לגבי הגרף של הפסיעה, אבל כמעט תמיד הוא זהה לגמרי לגרף ממצב IDLE UP-כלאמר לינארי ממקסימום למינימום. גרף המצערת במצב זה הוא קבוע על 0. מכיוון שאוטורוטאציה עושים בלי מנוע, ומהסיבה הבטיחותית כשאתה מחבר/מנתק סוללה למסוק אתה רוצה שלא משנה מה יקרה עם המצערת הוא לא יתחיל להסתובב ולקצוץ לך את האצבעות על הדרך
guy1a
22-06-2011, 15:29:47
HOLD- גרף זה נועד לזמן חיבור הסוללה, ולביצוע אוטורוטאציה (נחיתה ללא מנוע תוך שימוש באינרציה של הלהבים-יש מאמר על הנושא בפורום) כאן יש שלל דעות לגבי הגרף של הפסיעה, אבל כמעט תמיד הוא זהה לגמרי לגרף ממצב IDLE UP-כלאמר לינארי ממקסימום למינימום. גרף המצערת במצב זה הוא קבוע על 0. מכיוון שאוטורוטאציה עושים בלי מנוע, ומהסיבה הבטיחותית כשאתה מחבר/מנתק סוללה למסוק אתה רוצה שלא משנה מה יקרה עם המצערת הוא לא יתחיל להסתובב ולקצוץ לך את האצבעות על הדרך
לי נאמר לכוון HOLD ל -5 ( וככה זה אכן אצלי )
למה 0 ?
bendisar
22-06-2011, 15:34:34
5- בשביל הבטחון, כדי שלא תהיה שום תזוזה של המנוע ואפילו לא התנגדות לתנועה
עוד שימוש של מצב ה-HOLD. אם בזמן הטסת המסוק המטיס איבד אוריאנטציה/היה כשל במסוק בצורה שלא ניתן להציל את המסוק בשום מצב
מומלץ להפעיל את ה-HOLD כדי למזער את הנזק בריסוק. ככל שיש ללהבים פחות אינרציה בריסוק ככה יהיה פחות נזק
וזה יכול להיות ההבדל בין נזק מינורי לבין חצי מהמסוק הולך לפח :p
Friman
22-06-2011, 18:52:46
תודה רבה על כל התשובות זה עוזר מאד
לגבי גרף הפסיעה וגרף המצערת - האם הם מקבילים זה לזה (כלומר כאשר המצערת ב30% הפסיעה משתנה ב30% וכך הלאה) ואם לא, מדוע לא? האם הלינאריות הינה בין משתנה המצערת ומשתנה הפסיעה, או שכל אחד מהמשתנים הינו פרמטר y נפרד בשני גרפים שונים, שבשניהם הx הוא מצב הסטיק?
אחפש גם את הסרטונים של מר בוב היקר.
wonderd
22-06-2011, 21:23:52
גרף הפסיעה אינו קשור לגרף המנוע.
הרעיון הוא להיות ביעילות מירבית של המנוע בהתאמה לזוית הלהבים.
אפשר לכתוב פה הסבר ארוך ואפשר גם לגשת לשטח הטסה ולנסות לקבל הסבר מאחד מבעלי הניסיון שמסתובבים שם, כך תוכל לקבל הסבר עם הדגמה כדי להבין יותר טוב. אם אתה מגיע במקרה לצפון אתה מוזמן להגיע אלינו ואני אסביר לך את כל התורה.
RonTo
23-06-2011, 00:08:11
אלעד, ברשותך תיקון קטן:
את ערך ההולד אין לכוון לאפס וגם לא ל 5- כי אם לערך בו המנוע נעצר מבלי לסובב את הלהבים וזאת בכדי לאפשר את פעולת ה Bail Out במידת הצורך.
bendisar
23-06-2011, 00:47:03
אני חושב ש-BAIL OUT אפשר אולי לעשות רק בבקרים שיש להם את האפשרות הזאת (כמו CASTLE)
רוב הסיכויים שבשאר הבקרים זה יגמר בטחינת גלגלי שיניים, או בהפעלה מחדש של ה-SOFT START
guy1a
23-06-2011, 06:03:28
מה זה בייל אוט ?
מה זה עושה ?
wonderd
23-06-2011, 06:27:08
במקרה והחלטת לבצע אוטורוטציה ולנתק את המנוע באויר ותוך כדי צניחת המסוק הבנת שלא כ"כ מצליח לך, יש אפשרות לבטל את ה'הולד' ולהחזיר את המנוע לחיים באויר. בחשמלי צריך כיוונים מדויקים בבקר וידע איך ומתי אפשר לבצע את זה, אחרת נדפקת - או שיש סופטסטארט ועד שהלהבים חוזרים למהירות שיכולה להחזיק את המסוק - הוא כבר באדמה, או שכח המנוע נותן קיק כזה חזק שהוא טוחן את הגג"ש.
guy1a
23-06-2011, 06:33:06
אהה
תודה.
אלעד, ברשותך תיקון קטן:
את ערך ההולד אין לכוון לאפס וגם לא ל 5- כי אם לערך בו המנוע נעצר מבלי לסובב את הלהבים וזאת בכדי לאפשר את פעולת ה Bail Out במידת הצורך.
אצלי זה על 0.. אז אם לא 0 ולא 5 אז כמה כן?
תודה :).
ולא הכי נפוץ שזה על 0.?
hagpel
23-06-2011, 09:56:15
יש לי בקר ICELITE של CASTLE CREATION
לTREX 500 עם מנוע מקורי
יש פרמטר שנקרא PWM Switching Rate
האפשרויות הן 12kHz 16kHz 24kHz and outrunner mode
12 מומלץ לכל ה BRUSHLESS
16 ו 24 מומלצים למנועים INDUCTANCE
איזה אפשרות אני צריך לבחור?
bendisar
23-06-2011, 10:20:39
זה תלוי במנוע שיש לך, איזה מנוע יש לך?
hagpel
23-06-2011, 10:28:31
500L אורגינלי של ALIGN ל TREX 500
סוללות 6 תאים
Input voltage: DC11.1V-22.2V 3-6cell Li-Po
Max continuous current: 4S 45A/55A(30sec) 6S 35A/45A(30sec)
Max output power:650W/800W(30sec)
KV value:1600KV
Dimension: spindle 5x36x61.1mm
Weight: 200g (prox.)
wonderd
23-06-2011, 10:44:00
אחרי לא מעט חפירות הגעתי למסקנה שאין מדע מדויק לגבי ה PWM, זה תלוי במשתנים נוספים.
תתחיל מ 12, אם אתה מרגיש חוסר כח/רעש שונה/גמגומים/התחממות יתר של המנוע - תשנה. לדעתי אמורה להיות לך גם אופצית 8KHZ. באופן עקרוני למרות שקסטל קריאיישנס לא ממליצה על זה - אנ מצאתי ש OUTRUNNER עובד לא רע ברוב המנועים.
hagpel
23-06-2011, 10:47:56
תודה!
Friman
23-06-2011, 11:04:11
1.
לגבי שאר השאלות - אתה יכול לחפש את הסירטונים הידועים של מר בוב פינלס, נמצאים באתר הליפריק. שם תמצא את כל מה שאתה מחפש.
מצאתי. הנה הקישור לסרטון על נושא עקומות הפיטץ' והסל"ד אם עוד מישהו מתעניין לצפות
http://video.helifreak.com/tmp/3e62ef461703e7ba77aa712d1480e9f6/curves101.wmv
RonTo
23-06-2011, 11:30:45
מצב "אווטראנר" לא מומלץ אפילו על ידי קסטל עצמם
hagpel
23-06-2011, 12:30:00
@RonTo
הנה מה שכתוב במדריך למשתמש:
48622
דוקא ל ICELITE מומלץ מצב OUTRUNNER
RonTo
23-06-2011, 12:37:22
לא ע"פ שיחות שלי עם המטיסים המובילים שלהם
wonderd
23-06-2011, 13:17:53
כתבתי שהם לא ממליצים על כך, אבל העובדה היא שבשטח יש מטיסים (כמו ברט קמרר) שמטיסים עם ההגדרה הזו וזה עובד אצלם מצויין. גם אני בדקתי את זה בכמה מסוקים וזה עבד מצוין.
RonTo
23-06-2011, 13:25:23
כתבתי שהם לא ממליצים על כך, אבל העובדה היא שבשטח יש מטיסים (כמו ברט קמרר) שמטיסים עם ההגדרה הזו וזה עובד אצלם מצויין. גם אני בדקתי את זה בכמה מסוקים וזה עבד מצוין.
אני מסבים איתך, אבל הכל תלוי במה רוצים להוציא מהמנוע. כדי להגיע לביצועים אופטימליים, זה לא מומלץ...
bartovmoti
23-06-2011, 14:14:02
גם אצלי הוא מתוכנת על outrunner, עובד מצויין בשבילי לפחות.
vBulletin® v4.2.5, זכויות יוצרים ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd, תורגם על ידי vBHeb.