PDA

צפייה בגרסה מלאה : טעינה, תיקון, החייאת סוללה נטענת / מצבר חומצה - עופרת אטום מסוג PB מתח 12V זרם 5AH.



avichoen
18-12-2011, 15:52:36
טעינה, תיקון, החייאת סוללה נטענת / מצבר חומצה - עופרת אטום מסוג PB מתח 12V זרם 5AH.

שלום לכולם..
אני רוצה לשתף אתכם בעניין טעינת מצבר חומצה - עופרת אטום ללא טיפול, שכביכול תם זמנו ואין אפשרות לטעון אותו עם מטען חכם.
ברשותי מצבר חומצה - עופרת אטום מסוג PB מתח 12V זרם 5AH של DiaMec שרכשתי בשנת 2005/6. בזמנו השוואתי מחירים- בשדרות הר ציון בת"א ביקשו מעל 100ש"ח, קניתי מחברה (לא זוכר את שמה) בבית ש.א.ל באזור ב- 80ש"ח.
מאז טענתי את המצבר כ- 20 פעמים כשהפעם האחרונה הייתה לפני שנה וחצי בערך. שבוע שעבר מדדתי מתח בין הקטבים וקיבלתי כ- 10.5V-10.8V. ניסיתי לטעון שוב כרגיל עם מטען חכם (Robbe) אך לשווא, המתח בצג המטען מטפס ב- 5 שניות ל- 25V-30V ומפסיק.
ככל הנראה הצטברו על הלוחות גבישים היוצרים התנגדות ולא מאפשרים כניסת זרם למצבר, כתוצאה המתח עולה והמטען מפסיק את הטעינה. במצב כזה צריך לטעון עם מטען "טיפש".
שוטטתי קצת ברחבי האינטרקום וגיליתי 'קומבינה' לשיקום מצבר מת. (למי שעדיין לא מכיר/ניסה)
אז ככה.. בחלק העליון של המצבר ישנם שני מכסים מפלסטיק שקשה להבחין בהם, אבל בקצה אפשר לראות מן מגרעת מלבנית זעירה. עם מברג עדין אפשר פשוט להרים את המכסים מבלי לשבור.
מתחת למכסים ישנם שישה חורים עם פקקי/שסתומי גומי המאפשרים לגזים הנוצרים בתאים בעת הטעינה/שימוש להשתחרר.
בכל תא ישנו מן חומר לבן (מעין צמר גפן דחוס) שאמור להיות לח. במקרה אצלי, הכל היה יבש כמו הנגב. מילאתי בהדרגה מים מזוקקים בעזרת מזרק עד שהחומר הפסיק לספוח מים (2-3 מ"מ מעל הלוחות, אסור יותר).
השארתי את החורים ללא הפקקים וחיברתי את המצבר PB למצבר של הרכב למשך כ- 18 שעות (כשהמנוע כבוי). בעיקרון צריך לטעון עם מטען "טיפש"/ספק בעל מיישר זרם איכותי, במתח של כ- 13V עד 14.5V ובזרם של עד 10% מהקיבולת של המצבר, אך לי לא היה אז חיברתי למצבר של הרכב.
ניתקתי את המצבר PB ממצבר הרכב, המתנתי כשעה ואז המשכתי לטעון (פקקים פתוחים) עם המטען החכם בזרם של 0.5 מיליאמפר עד לסיום הטעינה.
מדדתי שוב את מתח המצבר כעבור שלוש שעות וקיבלתי מתח של 12.6V - 12.2V. המצבר לעת עתה עובד מצויין עם הסטרטר, כך שלדעתי שווה לנסות להשמיש אותו ללא עלות כלשהי, בעזרת מים מזוקקים וטעינה עם מטען "טיפש" / מצבר רכב לפני שזורקים (למקום ייעודי).

מס' דגשים: מצבר חומצה - עופרת יש להטעין מיד עם סיום השימוש בו מכיוון שאינו סובל פריקה עמוקה (10.5V מינימום). פריקה מכוונת יש לבצע רק במקרה של הפרש (20%) מתחים בין התאים.
למרות שכתוב שהמצבר אטום ללא טיפול, לדעתי רצוי לפתוח אותו לפחות פעם בשנה ולהוסיף מים במידה והחומר בתאים אינו לח מספיק. באחסנה יש לדאוג לטעון את המצבר לפחות אחת לחצי שנה עד שנה.
המתח בין הקטבים במצבר תקין וטעון אמור להיות בסביבות ה- 12.6V והמתח בין תא לתא בסביבות ה- 2.1V. אפשר לדעת אם אחד התאים מת ע"י הכנסת הפרובים (יש פרובים ייעודיים לכך לשימוש קבוע, אני מדדתי עם הרגילים) של הרב מודד בין תא למשנהו ולבדוק את המתח.
בכל מקרה אם ממלאים מים, טוענים ועדיין מקבלים פחות מ- 12V יש מצב שאחד התאים מת. ישנו מכשיר שנקרא Desulfator שמחברים למצברי עופרת וע"י פולסים גורם לפירוק הסולפטים שהצטברו על לוחות המצבר ובכך מאפשר טעינה. (לא ניסיתי)

זהירות!!! הנוזל הנמצא בתאי המצבר הינו אלקטרוליט (חומצה) מסוכנת והרסנית במגע עם חומרים אורגניים בעיקרם העור והעיניים. דבר נוסף בזמן טעינת המצבר ובמיוחד בטעינה בזרמים גבוהים משתחררים גזים, ביניהם שילוב של גזים דליקים ונפיצים מאד (חמצן ומימן). חדר לא מאוורר, מקור חום, ניצוץ וכדומה עלולים להביא לתוצאות מחרידות (חס וכרפס). נא קחו זאת לתשומת לבכם ולאחריות שבדבר.
בכל אופן.. קחו את המידע לעיל כנספח לענייני שקשוקה בלבד.

בהצלחה!

הנה מס' תמונות


המצבר המיובש DiaMec

59468

מדידת מתח אחרי שנה וחצי ללא טעינה 10.8V

59469

מגרעת לפתיחת המכסים

59470

הפקקים מתחת למכסים

59472

המכסים והפקקים

59473

פתחי התאים

59471

הפתחים והחומר שבלוחות

59474

שלב הטעינה עם המטען

59475

מתח המצבר בסיום 12.12V

59476

paylot
19-12-2011, 17:28:58
כל הכבוד על ההשקעה :cool:

מושיק
19-12-2011, 18:53:37
1+ :cool:
צריך להעביר את זה גם לפורום מאמרים וסקירות.

b1yossi
19-12-2011, 19:57:21
יפה
יחד עם זאת יש להבדיל בין סוגים שונים של מצברים אטומים\ללא טיפול:

מצברים המבוססים על אלקטרוליט נוזלי ההמלצה לעיל נכונה.
מצברים המבוססים על אלקטרוליט ג'ל (נקראים גם AGM) אין לפתוח גם אין אפשרות להוסיף מים.
כמו כן, המים המוספים חייבים להיות מים מזוקקים (למרות שכתוב חשוב להדגיש זאת.

"אישוש" המצבר אינו אפשרי תמיד - יש להבין כי בהתהליך הפריקה והטעינה של מצבר עופרת חומצה, עוברים חלקיקי חומר בין הלוחות המרכיבים את המצבר, במהלך המעבר חלק מהחלקיקים לא מצליח להגיע ליעדו, וחלקם נושרים לתחתית המצבר.
תהליך זה אינו הפיך.
התוצאה : קיבול המצבר יורד במשך הזמן ככל שכמות החומר "שאבדה" גדולה יותר.
כמו כן לרוב, מצבר מגיע לסוף חייו כאשר החומר המצטבר בתחתיתו פשוט מקצר בין שניים או יותר מהלוחות - התופעה הנצפית שלמרות שהוא נטען, מתח המצבר נופל מהר מאוד עם ניתוק הטעינה, או בנוסף ובמקביל תחת עומס המתח נופל והוא אינו מסוגל לספק את הזרם הנדרש להפעלת אותם המערכות אליהן הוא מחובר.