מה ההבדל ביניהם? ואם זה משמעותי לגבי העברת וידאו?
תודה.
מה ההבדל ביניהם? ואם זה משמעותי לגבי העברת וידאו?
תודה.
בברכה,
תומר עינבר
אין הבדל ממשי ביניהם.
העניין משמעותי רק ברמה של לוודא שכל המכשירים המחוברים יודעים לעבוד עם השיטה שבחרת (או שתיהן כמובן...)
הרזולוציה של NTSC היא נמוכה מעט משל PAL. בNTSC יש 30 פריימים בשניה, בPAL יש 25 פריימים בשניה.
שתי השיטות משתמשות באותו רוחב פס לאותה כמות של מידע, הן פשוט מחלקות אותו אחרת.
בשיטת PAL יש לך 720X576 פיקסלים בכל פריים ו25 פריימים בשניה, ובשיטת NTSC יש לך 720X480 פיקסלים בכל פריים ו30 פריימים בשניה.
כל פריים בטלויזיה מופיע פעמיים, על מנת להגביר את ההיבהוב שלא ייראה לעין.
בשיטת הסריקה שנקראת Interlaced הפריים נסרק בשני חצאים חופפים, פעם אחת קרן האלקטרונים סורקת מלמעלה למטה את השורות האי-זוגיות ובפעם השניה את השורות הזוגיות, ואז מתחילה לסרוק את השורות האי-זוגיות של הפריים הבא.
בשיטת הסריקה שנקראת Progressive הקוים בתמונה נסרקים בזה אחר זה מלמעלה למטה.
הסיבה להבדלים במספר הפריימים בשניה בין השיטות נובע מ"תאימות לאחור" - כאשר טכנולוגיה מתקדמת מיועדת לציבור הרחב היא נאלצת להתבסס על טכנולוגיה מיושנת, וכך כשהחלו שידורי הטלויזיה בצבע, נאלצו לקודד את אותות הצבע על הגל הנושא של השידור בשחור-לבן, ועד היום השיטה הזו היא הסטנדרט אפילו שאין כבר טלויזיות שחור-לבן (הComponent למשל הוא לא ירוק\אדום\כחול, אלא שחור-לבן\אדום\כחול).
גם מספר הפריימים בשניה נקבע בעבר הרחוק על ידי קצב החילוף בזרם החשמל הביתי, שברוב העולם הוא 50Hz ובארה"ב ומספר מדינות נודניקיות נוספות הוא 60Hz.
(בקולנוע, אגב, מספר הפריימים בשניה הוא בכלל 24, וגם לזה יש סיבות היסטוריות שקשורות בכלל לגלגלי שיניים לפני בערך 100 שנה)
יש הרבה ויכוחים על היתרונות והחסרונות של PAL מול NTSC, אחד ההבדלים שנחשבים כיתרון לPAL הוא בשיטת האיפנון הסימטרי של הסיגנל בוקטור הפוך, או בעברית - לאות הוידאו יש "צל" בכיוון ההפוך שמאפשר בכל פעם למצוא את האמצע וכך לדייק בתירגום שלו בחזרה לאות חשמלי.
בNTSC קידוד הצבע הרבה יותר חשוף להשראות חשמליות ועלול להתבטא בגוונים אחרים ממה שהתכוון המשורר (או במקרה הזה המקודד) דבר שגרם להוספת הכפתור HUE על הטלויזיות הישנות בארה"ב וזיכה את השיטה בתירגום לראשי התיבות: Never The Same Color...
אם אני לא טועה השיפור בסטיות הפאזה של הNTSC שופרו על ידי קיזוז אחוז קטן ממספר הפריימים והשיטה הנוכחית שמשתמשים בה נקראת Drop Frame ויש בה 29.97 פריימים, ובה כבר אין את הבעיה הזו.
תוכנות המרה משיטה אחת לשניה בדרך כלל מאבדות חלק מאיכות התמונה לטובת שינוי במספר הפריימים, אבל לידיעתך גם ממירים אנלוגיים במחיר סביר עושים את אותו הנזק לאות הוידאו שעובר בהם.
חלק גדול מתוכנות העריכה לא יסכימו לערוך במקביל קטעים משתי שיטות השידור השונות (ואפילו לא דיברנו על שיטת SECAM הצרפתית האידיוטית) אבל לדעתי דווקא תוכנות מאוד זולות ותוכנות מאוד יקרות כן תדענה להתמודד עם סלט של פורמטים.
מקווה שלא טעיתי יותר מדי בסמנטיקה, עברו 10 שנים מאז שהייתי צריך להיבחן על זה.![]()
נערך לאחרונה על ידי אייל שפירא; 28-05-2010 בשעה 14:03:13.
תודה רבה אייל, תגובה מלאת תוכן איכותי.![]()
בברכה,
תומר עינבר
כמעט 20 שנה בתחום...![]()
אז ידעתי את מי לשאול![]()
בברכה,
תומר עינבר