ליאור שלום
ההסבר נחמד והתמונות יפות אבל -לפחות בתמונה הגדולה - האפקט נוצר מהמנועים ולא מהכנפיים...
בברכה
יורם
** הנושא נכתב כתגובה למשתמש EFLY כתשובה לשאלה על אפקט הקרקע (המשך למאמר הקודם על "הליך הנחיתה") - תהנו!**
מבלי להכנס יותר מידי לסיבות אווירו' והסברים מסובכים, כל כנף (קבועה או סובבת) שנעה באוויר מייצרת מערבולות קצה כנף - מערבולות אלו הן תוצר משנה של תופעת העילוי והן הסיבה העיקרית לגרר המושרה.
ניתן לראות את תופע המערבולות בקצה הכנף בתמונות הבאות:
כאשר הכנף קרבה לקרקע במהירות (האפקט מתחיל להיות מורגש באיזור 1 X גודל המוטה), נוצרת עלייה בלחץ בחלקה התחתון של הכנף, כמו כן הקרקע לא מאפשרת למערבולות קצה הכנף להיווצר בצורה אפקטיבית. שתי התופעות הנ"ל גורמות למעין "כרית" להיווצר ששיאה הוא באיזור חצי גודל המוטה של כלי הטיס, בתוך "כרית" זו המטוס נהנה מגרר מושרה נמוך בצורה משמעותית (עקב ההפחתה במערבולות) ומעילוי מוגבר - עד 30%-40% יותר מאשר מעל המערבולות (גם עקב עליית הלחץ וגם עקב ירידת הגרר המושרה).
עקב התופעות הנ"ל המטוס נהנה מטיסה חלקה יותר שפחות מושפעת מגזירות רוח וחיתחותים כאלו ואחרים - מהסיבה האמורה, ציינתי שאת שבירת הגלישה רצוי ונכון לבצע בגובה "אפקט הקרקע" המוזכר.
עוד מצב בו אנחנו יכולים לנצל את האפקט המוזכר ומיעילותו המוגברת של כלי הטיס בגובה זה, הוא במצב דום מנוע (CUT). שבירת גלישה והצפה נמוכה יכולים להיות לפעמים בדיוק ההבדל של טיסן שמגיע למסלול לעומת טיסן שמתרסק מחוצה לו - תנסה לזכור את זה פעם הבאה שנכבה לך המנוע, תציף נמוך ותראה איזו הצפה ארוכה ונעימה תהיה לך לעומת שבירת גלישה והצפה גבוהה יחסית (במז"א מחותחת הדבר אף מתעצם).
במסוקים אגב, האפקט גם קיים והוא פועל בגובה שבין 1/3 ל- 2/3 קוטר הדיסקה, שם המסוק יהנה מתוספת עילוי וחסינות יחסית לחיתחותים וגזירות רוח.
ליאור שלום
ההסבר נחמד והתמונות יפות אבל -לפחות בתמונה הגדולה - האפקט נוצר מהמנועים ולא מהכנפיים...
בברכה
יורם
הסבר פשוט ומצוין, והתמונות ממחישות את זה בצורה מעולה!
לדעתי אתה טועה, אני בטוח ב-99% שזה לא נוצר מהמנועים אלא ממערבולות קצה כנף.
בנוסף לזה ראיתי בNG תוכנית על הAIRBUS A380 ועשו שם ניסוי שבו עשו מסך עשן וזרקו מודל לא קטן של המטוס לתוך המסך עשן כדי לבדוק את מערבולות קצה הכנף (למודל לא היו מנועים) והתמונה היתה 1:1 כמו התמונה הגדולה שאתה מדבר אליה.
איתן.
עריכה: במקרה מצאתי את זה בYOUTUBE, זה קורה בדקה ה1:00 יש שם את הניסוי שאני דיברתי עליו:
נערך לאחרונה על ידי eitan-ro; 20-05-2009 בשעה 12:34:51.
אגב,
במסוקים אני זוכר שגובה אפקט הקרקע זה פעמיים גודל הדיסקה...אני אבדוק את עצמי שוב.
בכל מקרה, במסוקים נרגיש דבר הנקרא עילוי מעבר - מריחוף בתוך השפעת קרקע לטיסה ישרה ואופיקת נוצרות רעידות באזור הזנב בעקבות היצאה "מהכרית".
להנות עם האצבעות, זה לא סטייה, זה דרך חיים...
גם אותי! בתכנית הזאת הם הראו והסבירו ממש יפה את התועלת של הכנפונים...
האמת שמשהו לא מסתדר לי קצת... אני יודע שיש איזשהו דגם של בוינג שמקור תוכנן וסופק עם כנפונים אבל אחרי כמה שנים הורידו אותם כי ההתנגדות הטפילה שלהם גרמה לביזבוז דלק גדול יותר מאשר בלעדיהם למרות היעילות האוירודינמית... למה בAIRBUS זה לא ככה? בגלל הגודל?
איתן.
אפקט הקרקע נוצר כתוצאה מקרבת הכנף אל הקרקע.
בטיסה רגילה, מערבולות קצה הכנף נוצרות באופן חופשי ללא כל הפרעה.
בקרבה לקרקע, הקרקע מפריעה למערבולות ומקטינה אל עוצמתן.
כתוצאה, המערבולות קטנות וכך גם ההפסדים של הכנף הקשורים ביצירתן.
מכיוון שההפסדים קטנים אז היעילות גדלה וביצועי הגלישה משתפרים.
בנוסף, האפקט בתמונה הגדולה גם הוא מהכנפיים ולא מהמנוע.
רועי