אחרי שנה בעולם הRC ומתוכה כמה חודשים כייפיים מאד עם הפאן קאב, מתחיל להתעורר בי החשק לחזור למקורות ולבנות טיסן בלזה. אין לי הרבה נסיון בתחום, כנער בניתי דאון חופשי מscratch בחוג טיסנאות וקיט בלזה של בננה - אני זוכר שמהבנייה הבסיסית נהניתי יותר מהקיט ולכן לשם אני מכוון. מה גם שזה פותח לטעמי יותר מרחב ליצירתיות ולבנייה של משהו שמתאים לצרכיי בצורה מיטבית.
אז ראשית - איך ניגשים לפרוייקט כזה? מן הסתם אני מניח שמתחילים בהגדרת הצרכים והיעדים, בוחרים דגם ומשיגים שרטוטים, ומשם - מה? האם אני צריך את כל הסטאפ מראש או שאפשר להתחיל בלרכוש לוחות בלזה מתאימים, לבנות בהדרגה כשמשאירים מקום לסטאפ ולשלב בהדרגה את רכיבי האלקטרוניקה?
בכל אופן כרגע אני בעיקר מחפש הכוונה לדגם מתאים לצרכיי, אז נתחיל מהגדרת הצרכים והמטרות:
מקור כח - חשמלי. אני אוהב את ההנעה החשמלית ולא בא לי להתחיל להתעסק עם דלק או ניטרו. סטאפ יכול להיות של 3 תאים או 6 תאים - יש לי מגוון סוללות מתאים, אם יהיה צורך ב4 תאים אז אקנה. אבל עדיף 3 או 6 תאים שכבר יש.
תצורה - טיסן עם גלגלים, כולל גלגל אף בעל היגוי. עדיפות לגלגלים מתקפלים או הכנה מתאימה, אלא אם זה מייקר בצורה ניכרת את הפרוייקט או גורע מיכולות הטיסן במישורים אחרים (למשל עקב משקל משמעותי נוסף). ממורכבות לוגיסטית או ביצועית אני לא מפחד, להיפך.
הנעה - רצוי פרופ אחורי או דו מנועי. אני מגשש ושוקל במקביל כניסה לעולם הfpv ולכן הייתי רוצה טיסן שיוכל לשמש כפלטפורמה מתאימה גם לשימוש זה אם בהמשך אראה שאני נכנס לעולם הזה יותר לעומק.
כושר נשיאה של 200-300 גרם ציוד fpv, כלומר רצוי מוטת כנף יפה של נניח מטר שישים ומעלה, מדפים או אופציה למדפים בהמשך - בונוס. נדרש גם מעט מרחב פנימי בתוך הגוף לציוד fpv ולסוללה לציוד וידאו. כמובן בגודל כזה נדרשת כנף פריקה מהגוף, ואם ניתן לפרק גם את הכנף לשניים מה טוב.
סגנון טיסה - לאקרובטיקה בסיסית יש לי את הפאן קאב, בגדול אני מחפש כעת טיסן יציב, גדול ונעים להטסה; אבל עם קצת פלפל, שיהיה מעניין... עם יכולת שהייה באוויר של 20-30 דקות, אם אפשר גם כלי שמסוגל לדאות קצת, לא טרמיקות ולא דאיית צוקים אבל שלא יהיה חייב לטוס עם פול מצערת כל הזמן.
מהירות - לא פיילון אך שיהיה מסוגל לפתח מהירות כייפית לטיסה גם ללא ציוד fpv, יחד עם זאת לא כלי שייזדקר וייאבד יציבות מיידית במהירות נמוכה יותר. כלומר אם אני מבין נכון - כנף עילית. כמו כן- עדיפות לכלי יציב גם ברוח קלה עד בינונית לכל הפחות, הפאן קאב למשל הופך להיות לי מאתגר להטסה (ובעיקר לנחיתה) ברוח בינונית ומעלה.
חומרים - בלזה בגדול, אפשרי כנף פרופילים או קלקר מצופה. אין לי נסיון בעבודה עם קלקר וקשת חשמלית אבל יש לי מה שצריך כדי לבנות קשת חשמלית ואני פתוח ללמוד לעבוד עם קשת כזו. אפשרי להוסיף חומרים מרוכבים אבל בגדול אני מעדיף שלא להסתבך יותר מדי עם ציפויי פיבר או קרבון, נראה לי שגם ככה אני מדבר על פרוייקט מורכב מספיק להתחלה גם בלי חומרים מתוחכמים לעבודה.
זה האידאל למה שאני רוצה, כמובן שמכאן מתחילות ההתאמות והפשרות בין הרצוי למצוי. מצד שני בבנייה מסקרטץ׳ אני מקווה שיש סיכוי טוב יותר להגיע למשהו שיתאים בצורה המיטבית לכמה שיותר מהצרכים והיעדים שציינתי. אני מתכנן את הפרוייקט כמשהו תהליכי לא לחוץ בזמן, להתחיל לאט לאט, להוסיף בהדרגה מרכיבים בהתאם לתקציב ובהתאם לזמן שיהיה לי לעבוד עליו. יש לי עוד כמה פרוייקטים שאני עובד עליהם במקביל בטווח הזמן הקרוב יותר, כאן אני מראש לא קובע דד ליין. יש לי כישורים טכניים סבירים, אני לא רע בקריאת חומר טכני ושרטוטים ואני מאמין שאסתדר; ואיפה שיהיו לי שאלות אני מאמין שאמצא מי שיסביר לי, יש שניים שלושה אנשים לפחות בעלי נסיון רב בבניית טיסנים שאני מרגיש בנוח לפנות אליהם בעתיד לעזרה והדרכה אם אזדקק לה.
אז מה אתם אומרים? יומרני מדי או בטווח הראלי?
המלצות לדגמי טיסנים מתאימים לדרישות שהעליתי ייתקבלו בברכה! והכוונה לשרטוטים או תמונות בכלל יהיה נפלא
Gil Friman
שישי בבוקר באנדרטה
-------------------------------
T-rex 500E 3GX
T-rex 600esp
Multiplex FunCub
Hitec Aurora 9