התוספת מתיחסת לזחלנים אז אנא קחו לתשומת לבכם![]()
כאן לא כיתה א! במהלך הכתיבה הנחתי שלקורא יש ידע בסיסי מסוים, אם מושגים מסוימים לא ברורים לך (כמו למשל מהלך מתלה, מרכז כובד, יחס העברה וכו), גוגל הוא החבר שלך!
מה זה זחלן בעצם?
זחלן הוא רכב שנועד לנסיעה בשטח טכני קשה. לשם כך הוא מתוכנן עם הנעה כפולה, מרווח גחון גדול, דיפרנציאלים נעולים, מהלך מתלים ארוך, מרכז כובד נמוך ויחס העברה נמוך.
כמה מהר הוא נוסע?
לאט.
על מנת להתגבר על מכשולים ולאפשר שליטה אופטימלית במהירויות נמוכות, יחס ההעברה בגיר מתוכנן להמיר את סל"ד המנוע למומנט כלומר, לנסוע לאט עם הרבה כח.
איזה סוגי זחלנים יש?
הזחלנים מחולקים למחלקות לפי קוטר הגלגל שלהם באינצ'ים: 1.9, 2.2 וסופר (מעל 2.2). זחלנים עם גלגלי 1.9 נראים סקייל (מציאותיים) אך מוגבלים בעבירות בשל קוטר הצמיג הקטן. זחלנים במחלקת סופר הם מפלצות עבירות ענקיות שיכולות לעבור בכל מקום. ל-2.2 יש שילוב טוב בין עבירות ומראה מציאותי והיא המחלקה הפופולרית ביותר כיום בעולם ובישראל.
זחלן "סקייל" 1.9:
זחלן comp 2.2 :
זחלן מונסטר גלגל 4.0 (להשוואה ליד באחה) :
כמה זה עולה?
תלוי כמה אתה מוכן לשלם. כדי שיהיה לך זחלן נוסע אתה צריך לקנות קיט (הזחלן עצמו), שלט, מנוע, בקר, סרוו, בטריה ומטען. לכל אחד מרכיבים אלו יש דגמים רבים של יצרנים רבים בשוק באיכויות חומרים וייצור מגוונות ובהתאם גם טווח מחירים. קיטים מסוימים מגיעים עם מנוע ושלטים מסוימים מגיעים עם סרוו מספיק חזק לזחלן. הצעה ידידותית: לפני שאתה נכנס להשקעה גדולה, הצטרף לאחד מהמפגשים על מנת שתוכל להתרשם ולשאול שאלות (לא הכל אפשר לדעת מקריאה כאן!).
מה, צריך להרכיב את זה בעצמך?אני לא יודע להרכיב רהיטים מאיקאה!
חלק גדול מההנאה הוא ההרכבה, הצביעה של החופה והשיפורים. בנוסף, במידה ומשהו יתקלקל או ישבר תוכל לתקן את הבעיה בקלות עקב ההיכרות שעשית עם הזחלן בזמן הבניה. חוברות ההרכבה של הקיטים ברורות מאוד (טאמיה היא המלכה בתחום זה), מוליכות אותך שלב-שלב וגם אם נתקלת בבעיה, חברי הפורום ישמחו לעזור. אם הרכבת לגו כשהיית קטן אין סיבה לחשש!
אין לי חוש טכני בגרוש וחוץ מזה אני אדם עסוק ואין לי זמן להרכבות!
כנראה שהתחביב הזה לא מיועד לך.
אם אתה בכל זאת מתעקש אתה יכול לקנות זחלן מורכב מיצרן שעושה זאת (בודדים) או לשלם למישהו כדי שירכיב לך קיט זחלן במידה ואתה לא רוצה להתפשר על הדגם בו אתה מעוניין.
תוכל לחזור על רשימת הרכיבים שצריך לקנות פרט לקיט?
שלט: מגיע עם מקלט וסרוו. סרוו הוא הרכיב שמתרגם את תנועת ההגה בשלט לפניית הגלגלים במכונית. לזחלנים דרוש שלט בעל מינימום שתי ערוצים (אחד להיגוי שני למצערת), יש זחלנים עם פונקציות (כמו פתיחה/נעילת דיפרנציאלים, דיג ותיבת הילוכים עם כמה יחסי העברה) שדורשות יותר משתי ערוצים.
מנוע: במידה ומגיע עם הקיט ניתן להסתפק בו בהתחלה ולשפר בעתיד אם מורגש הצורך. מנוע לזחלנים צריך להוציא מומנט גבוה בסל"ד נמוך ולכן צריך להיות בעל 35 ליפופים ומעלה.
בקר: מתרגם את תנועת המצערת בשלט לזרם שמועבר למנוע ולתנועת הזחלן קדימה/אחורה או עצירה. לזחלנים מומלץ בקר שמאפשר עצירה אוטומטית עם עזיבת המצערת.
סרוו כח: סרוו היגוי בזחלן צריך להתגבר על תנאי השטח ועל משקל גבוה של גלגלים. הסרוו שמגיע עם השלט ברוב המקרים יהיה הדגם הפשוט ביותר של היצרן ולא יספק את הביצועים הנדרשים. בתור כלל אצבע, סרוו מתאים יהיה בעל מומנט של מעל 10ק"ג/ס"מ.
בטריה: הבטריות שבהן משתמשים היום במכוניות שלט הן בעיקר LIPO (ליתיום פולימר),בעבר רוב השימוש היה בניקל קדמיום, ניקל מטאל, וליתיום פולימר. ליתיום פולימר נותנת את הביצועים הטובים ביותר ובמשקל נמוך יותר אך מסוכנת יותר לשימוש (שימוש לא נכון יכול לגרום לנזק לבטריה ולשריפה!) ודורשת בקרים מתאימים.
מטען: צריך להתאים לסוג הבטריה שלכם. אין צורך להשקיע במטען מהיר מכיוון שניתן להסיע זחלן זמן רב בטעינה אחת.
כמה זמן אפשר להסיע זחלן על בטריה אחת?
תלוי מה קיבולת הבטריה. בטריה בקיבולת 3,200mAh מאפשרת זחילה של למעלה משעה.
מה זה דיג?
דיג היא מערכת שמאפשרת ניתוק הכח לאחד הסרנים (קידמי או אחורי, ספציפי לדגם) דרך השלט (בשלטים בעלי יותר משני ערוצים) על מנת להקטין את קוטר הסיבוב של הזחלן ובכך לאפשר מעבר דרך ללא צורך בתימרונים קדימה-אחורה (פופולרי בתחרויות).[/i]
הנה תמונות של גיר עם ה"דיג" :
מקווה שזה ענה על הצרכים של אילו שאינם בקיאים
מי שמעוניין ועדין לא בטוח יכול לשאול ואני יענה לפי הבנתי
תודה
טל