היי
ברשותי GAUI X5 שאני מטיס ונהנה ממנו מאוד. אני גם מאוד אוהב את תחום המכאניקה ומדי פעם בונה דברים מעניינים לעצמי רק לשם העשייה. לכן ובהתאם לזאת החלטתי לפנק את מרשי, GAUI ,X5 בראש להבים מרובע DFC!
אז....איך מתחילים? מדידות ובניית מודל.
הקונספט הראשוני כולל: ראש DFC ארבע להבים. 2 ספינדלים ולא 4 כמקובל בראש מרובע (יתרונות וחסרונות בהמשך). מיסוב סטנדרטי בגריפים. Yoke מיחידה אחת לדיוק וחוזק.
בתמונה ניתן לראות את המודל והחתך שלו.
להלן רשימת חלקים ושיקולים לבנייה ותכנון:
Yoke – כמו כל החלקים פרט לספידל עשוי מאלומיניום תעופתי סידרה 7. את החלק הזה עיבדתי במכונת 5 צירים שנותנת לי את האפשרות לדייק וליצור זווית מדוייקת מאוד של 90 מעלות בין שני הספינדלים והציר הראשי.
https://en.wikipedia.org/wiki/7075_aluminium_alloy
טוב להתעייפות וחוזק גבוה.
Gripper – המטרה בחלק הזה הוא להרחיק את שני המיסבים הקיצוניים מבלי להגדיל את החלק יותר מדי. כדי לייצר יציבות של הגריפר ולהקטין השפעה של מומנטים חיצונים.
![]()
זרוע DFC – כדי שראש DFC יעבוד טוב דרוש בין היתר ביטול של דרגת החופש בכיוון הטנגנטי של הסוואש. זרוע זאת בניתי בשונה מייצרני המסוקים הסטנדרטיים. לי לא הייתה מגבלה של עלות וזמן עיבוד בניגוד ליצרני המסוקים
![]()
Spindels – את הספינדלים צריך לשבב ממתכת קשה, לא מדי. שתדע לעמוד בכוחות ומאמצי התעייפות לכן בחרתי 4340 .
http://www.ehow.com/info_7959815_pro...des-steel.html
ברוב המקרים של ראש מרובע. הראש מתוכנן עם 4 ספינדלים נפרדים. כתוצאה מכך עלול להיווצר אי דיוק בין זוויות הלהבים. עלייה בכמות החלקים. שיכוך ירוד. כל זה בכדי להוריד עלויות ייצור של מכלול הראש.
השאיפה היא לקבל 90 מעלות בין הספינדלים וזה הרבה יותר קל כשיש לך 2 ספינדלים ולא 4.
טוב, עד פה פשוט.....עכשיו איך בוחרים DUMPER?
מתחילים מחישוב של התדר העצמי של המערכת. הסבר קטן: לכל מערכת\גוף יש תדר עצמי. כשתדר זה מופעל על הגוף הוא מתחיל לרעוד\ להתעוות \ להיקרע. כמו נדנדה שנותנים לה מכה בנקודת זמן הנכונה והיא מתנדנדת יותר ויותר.
את החישוב ביצעתי בתוכנת אלמנטים סופיים. בפשטות מה שתוכנה זו עושה זה לקחת גוף אמורפי ומחלקת אותו למלא אלמנטים קטנים.
בתמונה ניתן לראות את החלוקה:
התוכנה מבצעת על כל אלמנט חישוב די פשוט ומחברת בחזרה. המטרה היא שהתדרים והרעידות שהמסוק מפעיל על הראש לא יפגעו בתדר העצמי שלו.
זה למשל המאמצים הנוצרים על הספינדל כתוצאה של רעידות במוד השמיני של המערכת המתקבל ב 66 הרץ.
אחרי תדרים עצמיים חישבתי חישובים סטאטים ולאחר מכן עם משוואות "דינמיקה רוטורית" וקיבלתי את צורתה הסופית של המערכת.
בקיצור כל חישוב נועד לצפות את התנהגות המערכת כדי להקטין את המשקל, להעלות את החוזק כמה שאפשר ולמצא את הדאמפר עם מקדם הריסון הנכון.
אחרי שקיבלנו את הקשיות והמימדים הרצויים של ה DUMPER נחרוט תבנית כמוראה בתמונה:
בתבנית יצקתי חומר בשם EPDM. חומר זה נוצר של עירבוב שני חומרים A ו B בדומה לאפוקסי. הייחס יקבע את הקשיות (אני צריך 70 שור ) של הEPDM.
בתמונה מכשיר המודד את קשיות הEPDM
ה EPDM הוא לא אופטימאלי, תכונות השיכוך שלו טובות אבל אפשר יותר טוב. לא הצלחתי לשים את ידי על חומר שהיה עושה את העבודה טוב יותר.
מיסבים- סטנדרטים לחלוטין SKF
ועכשיו לחלק השמייח הרכבה:
לבסוף, קבלו אותי עם אלופת העולם לשנת 2025!
זהו
*יש עוד הרבה דברים שלא ציינתי כמו: עומס מקדים על המסבים(חשוב מאוד),שימון נכון, שיקולי תכן אחד על האחר. מה זה באמת ראש DFC וכו'.
*מודלים ינתנו בשמחה בפרטי.
*טיסת ניסוי בשבת הקרובה בכפר יונה הרחק הרחק מאנשים תמימים
*אם למישהו יש סט של להבים מקוריות של גאווי(2) ומוכן להחלפה בלהבים חדשות של RT אני אשמח
בהזדמנות זאת אני רוצה להודות לגיא פן הענק! שלימד והכניס אותי לתחום המסוקים.
גלעד מימון