כמו שהבטחתי ואחרי שהתגברתי על כמה בעיות בדרך (מקלט לא תקין, דלקת ריאות. . .) הגיע הזמן להעלות על דפי הפורום את הסקירה שלי למסוק החדש מבית HIROBO ה- SDX.
הבניה:
הבניה היתה מהירה וחלקה (הירובו טיפוסי) כמו לגו. חוברת ההוראות מהמפורטת וברור מאד. גם החלקים באיכות הידועה של הירובו, מאד מדוייקים, מתאימים אחד לשני ללא שום צורך בהתאמה מיוחדת. לכל שלב בבניה ישנה שקית חלקים נפרדת ארוזה וסגורה כך שאין צורך חפש חלקים בשקיות שונות, פשוט פותחים את השקית ומרכיבים את החלקים שבתוכה. בכל שקית כזו ישנו גם פתק קטן עם חותמת המאשרת שתכולת השקית נבדקה כדי לוודא שאין חוסרים.
פטנט מדליק של הירובו במסוק הם שני פינים איתם ניתן לנעול את מערכת הראש ואת מערכת העברת התנועה מהסרוואים לסוואשפלייט במצב 0 לצורך כיוונים מדוייקים. הפטנט מקל מאד על כיוון כל מערכת הראש, כיוון הסרוואים במצב 0 ועל כיוון ה- pushrodes לאורך המתאים.
תשומת לב יתרה מומלץ להקדיש לכיוון ואיפוס המניפה ומערכת הקלאץ'. ביצוע איזון למניפה ותהליך של Dial-Indicating לציר של הקלאץ' יתן לנו מסוק נקי מרעידות שטס חלק וללא בלאי מואץ. אף על פי שתהליך זה יש לבצע בכל מסוק, במסוקים של הירובו חוסר כיוון במערכת הקלאץ' יתן את אותותיו באופן ברור.
ראש המסוק הוא אותו הראש כמו של אחיו הגדול של ה-SDX (ה- TURBOLANCE.) רק עשוי מפלסטיק. כל חלקי הראש מהאלומיניום של ה- TURBOLANCE מתאימים גם ל-SDX. גם מערכת הזנב חדשה ונלקחה מה- TURBOLANCE. הראש החדש מאפשר מגוון כיוונים רבים איתם ניתן להתאים את אופי הטיסה של המסוק לסגנון ההטסה של המטיס. החל מסגנון יציב ומדוייק להפליא כגון F3C ועד ל3D עצבני (ואפילו יותר מהנחוץ, לדוגמא - ניתן להגיע לטווח PITCH של -/+ 15 מעלות ). דווקא כאן הירובו לא פירטו מספיק ולא הסבירו בחוברת ההוראות כיצד שינוי בכיוון הראש ישנה את סגנות הטיסה וישפיע על טווח הפיץ' וקצה הגלגול, אך קצת היגיון בריא עזר פה והכיוונים הפכו לברורים מאליהם.
הפדלים של הירובו בנויים עם שתי משקולות בכל פדל. המשקולות ניתנות להסרה וכך עשיתי אני. הסרתי את שתי המשקולות. למי שמחפש מסוק יציב (לדוגמא למתחילים בתחום או למי שמטיס F3C, מומלץ להשאיר את המשקולות בפדלים ולהסיר אחת מהן או את שתיהן במידת הצורך)
הראש מסיבי ביותר, כך ה-Spindle של ה-SDX זהה לזה של אחיו הגדול בעובי של 8 מ"מ (לעומת 6 מ"מ בכל מסוקי ה-50 האחרים בשוק). הספינדל תפוס במרכז הראש ובשני צדדיו דמפרים ארוכים שמאפשרים את חלוקת העומס על פני שטח גדול ומונעים שחיקה מוגברת של הדמפרים.
לכל התוהים, מדובר במסוק שונה לחלוטין מה-SCEADU וחלקים בודדים בלבד תואמים בין המסוקים (בום, רצועת זנב, גג"ש ועוד קצת) עיקר חלקי המסוק חדשים לחלוטין וכך גם החומר מהם הם עשויים (קשיח וחזק באופן מדהים).
מערכת CCPM (או בשם שהירובו קוראים לה - SWM) עם סוואשפלייט שניתן להתקנה ב-120 מעלות או ב-135 מעלות. אני בחרתי ב-135 מאחר ובצורה זו אין צורך בפיצוי אלקטרוני מהשלט וכל האינטראקציות נחסכות. כל הסרוואים עובדים באותה המהירות ובאותו הטווח. בעקרון, גאומטריית ה-135 היא המדוייקת יותר.
כן הנסע של ה-SDX עשוי כיחידה אחת מפלסטיק. החלק קל מאד מאד מאד אך לעניות דעתי גמיש מדי ונמוך מדי. אמנם המשקל הנמוך תורם רבות וכך גם הגמישות בכל הקשור לנחיתות קשות, אך הגובה הנמוך מאד הפריע לי ואני החלפתי את כן נסע מסיבי יותר כמו של מסוק ה-Turbulence. עכשיו המסוק יושב יציב יותר על הקרקע.
החופה עשויה מפלסטיק (על היתרונות והחסרונות בכך) וקיבלה מראה מחודש ועדכני מהירובו. אני אהבתי. בקרוב גם אצבע את החופה אבל בינתיים השארתי אותה בתצורה המקורית עם המדבקות המקוריות.
מערכת הזנב לקוחה ישירות מה- Turbulence והיא מאד מדוייקת וחסרת חופשים. ה-Slider בזנב נאחז ע"י שני פינים מלמעלה ומלמטה (ולא רק מלמטה כפי שהדבר נעשה היום במרבית המסוקים) וכך מבוטלים חופשים רבים גם תחת עומס גדול. מוט העברת התנועה לזנב הוא מוט ישיר לסרוו שממוקם בקידמת המסוק והוא עובר בתוך מוביל פלסטיק. פשוט ביותר אבל אמין ביותר, ללא נדנדות בדרך וללא חופשים. העברת הכוח לזנב נעשית באמצעות רצועה ולא דרייב שאפט כדי להקטין עלויות תיקון במקרה של ריסוק או סתם נחיתה קשה, ולאפשר עבודה נטולת תחזוקה ותקלות.
המיתקונים היו קלילים, וכמו שניתן לראות יש המון מקום לרכיבים האלקטרונים. הירובו גם דאגו להמון מסתורים באזור הסרוואים והמקלט כדי להסתיר את החוטים העודפים. בנוסף, המון נקודות עגינה בדרך לחיבור החוטים עם אזיקונים תוכננו מבעוד מועד.
הבניה היתה קלה וחלקה, תענוג של ממש (אם כי קצר ביותר, תוך כ-36 שעות ברוטו המסוק היה מוכן לטיסה).
הטסה:
הטיסות הראשנות נערכו עם הראש מכוון בהתאם לחוברת ההוראות. טווח הפיץ היה של -/+ 11 מעלות וזווית ה-cyclic היתה של 5 מעלות) בקונפיגורציה הזו המסוק מאד יציב, אבל מאד מאד יציב. מזכיר מסוק 90 שמכוון לטיסת F3C. המסוק ישב לו באויר, קליקים בודדים של קיזוז, פשוט מדהים. אני רק חושב על מי שמתחיל בתחום המסוקים, בקונפיגורציה הזו המסוק פשוט מותאם למתחילים שלומדים להטיס מסוקים וצריכים מסוק יציב. כבר אמרנו מאד יציב
גם במהלך הטיסות הראשונות ההרגשה היתה מאד בטוחה. המסוק לא קופץ ולא נוטה, הרוח וטיסה מהירה לא גורמות למסוק לשינויי גובה ופיץ', המסוק טס כאילו הוא על מסילה.
בשלב הזה החלטתי לשחק קצת עם הכיוונים של הראש ולשנות את הקונפיגורציה הבסיסית. שינוי של מיקום הלינק חור אחד בכל צד בזרוע המיקסר שמחוברת לאוחז הלהב גרמה לשינוי המיוחל. (טווח הפיץ' גדל אך הורד אלקטרונית ל-11.5 מעלות לכל כיוון עם 14 מעלות לאוטורוטציה, וה-cyclic הגיע כבר ל-7 מעלות).
המסוק טס אחרת לגמריי, אמנם עדין יציב ועדיין טס כאילו על מסילה, אבל התנועות חריפות יותר, קצב הגלגול מהיר משמעותית, עצירות חדות, ההגאים מגיבים מהר יותר. טיסות הפוכות, טיסות לאחור במהירות גבוהה, הכל נעשה בביטחון מלא שכן המסוק שומר על הכיוון וטס יציב מאד. במהלך תרגילים כגון TIC-TOC, TORNADO ו- TAIL-SLIDE הזנב חזק ושומר בצורה מדוייקת.
בטיסות נוספות שנעשו ע"י ידידי היקר ישראל אסולין רק אתמול, נעשו שינויים נוספים במסוק:
בזרוע המיקסר הוזז הלינק חור אחד נוסף (בצד אחד בלבד), הוגדל קצב הסבסוב של הזנב וגם סגרנו קצת סיכה למנוע שעבד עד עכשיו גלון אחד שלם. בידיים של ישראל ולאחר ביצוע השינויים האלו המסוק התעורר לחיים וטס כמו מכונן 3D משומנת ביותר. טיקטוקים לכל הכיוונים נעשו במהירות מדהימה אך עדיין מאד מדוייק. קצב הגלגול גדל, עצירות מהירות יותר וחדות יותר, המסוק פשוט נעשה מסוק אחר עם כל שינוי בקונפיגורציה של הראש.
אמנם הלהבים שאיתם הטסנו לא היו ה-RADIX S.B אליהם ישראל רגיל אבל בתור צופה מהצד נראה היה שישראל נהנה מאד זה בהחלט יכול להסביר את העובדה שהוא גם רוצה מסוק כזה (אבל אני מעדיף להשאיר לישראל את הזכות להגיב ולספר על הרגשתו האישית מהמסוק).
מבחינת שינויים נוספים בראש, אני לא רואה בכך שום צורך. אני הגעתי לכיוונים האופטימליים מבחינתי. יתכן ויהיו מטיסים שמחפשים סגנון הטסה אחר (STICK-BANGERS) ואלו יעדיפו להגדיל עוד יותר את טווח הפיץ' והסייקליק.
אני שמח על החלטתי לקנות ולהטיס את ה-SDX. אני בטוח שכמוני רבים אחרים יהנו מהטיסה שלו. הירובו עשו צעד חשוב בעולם המסוקים ויצרו מסוק 3D אמיתי אך עם תכונות טיסה מיוחדות מאד, מדוייקות מאד ועם יכולת לבצע שינויים וכיוונים רבים להתאמת המסוק למטיס.
עד לצילום סירטון טיסה בארץ, מצאתי סירטון נחמד של המסוק (אם כי לא 3D עצבני) של מרק שניידר מטיס עם הקונפיגורציה הבסיסית לפי חוברת ההוראות, תיהנו:
והינה סרטון שצולם ביום 4.7.09 בו איתן גולדשטיין המדהים מטיס את המסוק ונהנה מכל רגע. המסוק מכוון בהתאם להעדפות שלי ולא בהתאם להעדפות של איתן שמעדיף להטיס עם יותר תנועה בהגאים. למרות זאת כפי שהגדיר זאת איתן - כיף להטיס את המסוק הזה.
מהתרשמותו של איתן המסוק טס מדוייק מאד, חד מאד ויציב מאד.
http://www.youtube.com/watch?v=ta8JbZxseBQ
עכשיו רק נשאר לי לשרוף עוד הרבה דלק כדי להגיע לעשירית מרמת ההטסה של איתן
![]()