אז כל הג׳וק הזה התחיל לפני שבוע וחצי כשאלכס התחיל את השרשור על הv929 בפורום רחפנים... עוד קודם נדלקתי מכל רחפני המיקרו שמיושמים למיקרו fpv לאחרונה אבל הם היו יקרים פי כמה, ופתאום - זה נראה בר השגה. כמעט הזמנתי כבר כשנחתה לי ההבנה שאני לא ב100% בטוח... בסופו של דבר טוב שהמתנתי ולא רצתי להזמין. וזה לא שהרחפן לא מדליק- הוא ממש ממש מדליק אבל מה שהבנתי מכל השיעורי בית והחיפושים שעשיתי, זה שמה שאני באמת מחפש זו פלטפורמה להכנס בקטנה ככה לfpv, לנסיון... מצאתי את עצמי מסתכל יותר בסרטונים וקורא יותר בשרשורים שלו שהתייחסו לmicro fpv ופחות ל3d. אז כנראה שעניין הfpv הוא העניין שמושך אותי והרחפן הוא רק הדרך לשם.
בכל אופן, יש לי בערך 500₪ להשקיע בעניין. אני יודע שזה כלום כסף במושגי הfpv, הדגש הוא שזה רק לטעימה. ויש לי גם פאן קאב, מסוק 500 ומסוק 600; משלושתם אני מאמין שהכי ראלי ליישם כפלטפורמת fpv אם בכלל זה הפאן קאב - בהתאמה מסויימת. אז אחרי הרבה חפירות הגעתי למסקנה שיש שתי דרכים ל״טעימה״ הזו, שפחות או יותר עומדות בתקציב - אחת היא הרחפנצ׳יק הזה + מצלמה משולבת משדר 5.8ghz 10mw ומקלט , שהטווח שלהם מתאים לשל הרחפן - סביב 100-150 מטר, משקל המצלמה/משדר 5 גרם + 4.5 גרם לסוללה + 1.5 גרם לעדשה שמגדילה את זווית הצפייה ל90 מעלות - הכל יחד נכנס בתקציב ושוקל 11 גרם שזה התוספת המקסימלית המומלצת לרחפן הקטן הזה. ו... אופציה שנייה היא לנסות להשתמש בטיסן הפאן קאב שלי כפלטפורמה לfpv (למרות שברור הוא לא טיסן מיטבי לייעוד הזה...) ולייצר לו תושבת חופה מתאימה למצלמה כך שתוגבה מעל הפרופ (ניסיתי לעשות טיסות צילום עם מצלמת מחזיק מפתחות והפרופ ממש ממש מפריע ועושה גלים בתמונה אם לא מגביהים את המצלמה). עשיתי נסיון לגלף תושבת כזו מחומר מוקצף לא מזוהה ולהושיב עליה בהגבהה מצלמת מחזיק מפתחות - בהפעלה על הרצפה אין כמעט רעידות והפרופ כמעט ולא מפריע לתמונה. מחר אעשה נסיון בצילום מהאוויר לראות איך התמונה יוצאת, סתם ככה להעריך אם זה בכלל יכול לעבוד ועד כמה מפריע לאווירודינמיקה ולהתנהגות הטיסה. במידה ואראה שזה עובד - למצלמה לfpv אכין תושבת רצינית יותר. לזה ייצטרף סט של מצלמת סוני ומשדר 900mhz 800mw + מקלט תואם מהסיני, + Mini G-osd ב40$ שגרסתו תשודרג לcl-osd כדי שיהיה חץ הבייתה. יוצא שכולל סוללות לוידאו (ולאופציית הרחפן- גם לרחפן עצמו) הכל ייסתכם יחד בסביב 130-140$ לכל אחת מהאופציות, כולל משלוחים. שזה בטווח התקציב שלי. לגבי אמצעי צפייה - בשלב הראשוני אשתמש במסך 6״ של dvd נייד שיש לי עם הצללה שאכין עבורו, ייצטרפו בעתיד הקרוב משקפי וידאו שאני מקווה לקנות בטיול לסין שמתוכנן לחודש הבא. ואם לא, יוזמנו כשאחזור. הקלטת וידאו למחשב עם מתאם לכידת וידאו.
יתרונות שאני רואה לאופציית רחפן מיקרו fpv: ראשית עוד כלי להטיס, ממש נגיש ונוח גם בבית, ניתן לצלם בריחוף מה שמאפשר לצלם את הח׳ברה מטיסים, חמוד ומגניב. אם לא הולך עניין הfpv תמיד נשאר הרחפן להנות ממנו ואת המצלמה/משדר ניתן לנצל כמצלמת אבטחה לעסק. מצד שני - טווח קצר ביותר, לא ניתן להשתמש במצלמה/משדר לשימושי fpv רציניים יותר, העסק לא מודולרי ולא ניתן להוסיף או לשדרג רכיבים נפרדים. וגם מקלט ה5.8 להבנתי פחות מתאים לטווחים ארוכים כך שאם אמשיך הלאה בכל מקרה צריך להצטייד בציוד נוסף.
יתרונות שמצאתי לאופציית הפאן קאב fpv: טווח רציני יותר של fpv, אפילו שהפלטפורמה לא מיטבית תמיד אפשר בעתיד להחליף את הטיסן לפלטפורמה מתאימה יותר (או דאון ממונע או רחפן גדול יותר) ולהמשיך להשתמש ברכיבי הfpv. המתקון ייבנה כך שניתן להסירו מבלי לפגוע בטיסן עצמו או ביכולתו לטוס גם טיסות אקרובטיות ללא ציוד fpv, הווה אומר ״טיסן מודולרי״. כיוון שהמערכת וידאו מודולרית אפשר בהדרגה לשדרג כל רכיב בהתאם לצרכים ולתקציב - מצלמה טובה יותר, osd טוב יותר עם טייס אוטומטי הבייתה וכו׳. מצד שני - זה לא מוסיף עוד צעצוע להטיס בחצר. אבל גם פחות תיק לסחוב לשטח.
אז מה דעתכם, המנוסים? אני יודע ומבין שאף אחת מהדרכים שהצעתי איננה אידאלית להיכנס לתחום אבל מקצת שיעורי הבית שעשיתי אני חושב ששתי הדרכים אפשריות, רלוונטיות ויכולות לספק כל אחת מהן הרבה הנאה, בדרך מאד שונה. מנסיונכם, בראייה לאחור, אם שתי האופציות הללו היו עומדות בפניכם בתחילת הדרך - ממה נראה לכם שהיה יותר מהנה ומעניין להתחיל? כי בסופו של דבר הרעיון הוא שיהיה כייף, ואם אפשר קצת אתגר ועניין אינטלקטואלי בדרך אז מה טוב...
תודה וסופשבוע נפלא לכולם!
Gil Friman
שישי בבוקר באנדרטה
למכירה ג׳יירו ספרטן קווארק כחדש
-------------------------------
T-rex 500E 3GX
T-rex 600esp
Multiplex FunCub
Hitec Aurora 9