DEAN זה הכי נפוץ. היה וכנראה גם יהיה.
אני בעד לשים ניר זכוכית על התחת של הסוס..
יודעים אתם מה המרחק הרוחבי בין פסי הרכבת בכל העולם המערבי?
אספר לכם. מסתבר שהוא זהה בכל אירופה המערבית, הקולוניות שלה לשעבר (ישראל, למשל), ארה"ב, קנדה, ועוד היד נטויה. 60% מהעולם, בערך. אז מה המרחק הרוחבי הסטנדרטי? 1435 מילימטר. קצת פחות ממטר וחצי.
.
איך הוא נקבע דווקא על 1435 מ"מ? יש הסבר פשוט, כמובן! זה קרוי "המרחק התקני של סטיבנסון". ג'ורג' סטיבנסון היה מהוגי הרכבת האנגלית. הוא התחיל באזור דורהם, שם תכנן פסי רכבת כדי להעביר פחם. הוא תכנן את רוחב פסי הרכבת כדי שגם הכרכרות המשוכות בסוסים, שנהגו להוביל את הפחם עד לבואה של הרכבת, יוכלו לנסוע על הפסים. זה היה רוחב הסרנים (המרחק בין הגלגלים) של אותן הכרכרות! היו סטנדרטים מתחרים לאורך השנים, אך עם הזמן הוחלט שרשתות פסי רכבת ברוחבים שונים לא ממש תורמות לניידות, ולכן הוחלט על סטנדרטיזציה. "המרחק התקני של סטיבנסון" ניצח.
.
מדוע רוחב הסרנים של אותן כרכרות היה בערך מטר וחצי? גם לזה יש הסבר פשוט, כמובן! בימי הביניים המוקדמות, כשהאנגלים החלו לבנות את כרכרותיהם, הם נאלצו להשתמש ברוחב סרנים זה, משום שבדרכי העפר באנגליה ובצרפת היו חריצים במרחק של בערך מטר וחצי זה מזה. כרכרה בעלת רוחב סרנים שונה הייתה מועדת להשבר על דרכים אלו. דרכים אלו נבנו על ידי הרומאים.
.
מדוע היו חריצים בדרכים הרומאיות במרחק מטר וחצי זה מזה? גם כאן יש לנו הסבר פשוט! מרחק הסרנים של כרכרות המלחמה הרומאיות הסטנדרטיות היה בערך מטר וחצי! כך במשך מאות שנים נחרצו חריצים אלו במרחק זה.
.
איך נקבע מרחק הסרנים של כרכרות המלחמה הרומאיות הסטנדרטיות על מטר וחצי, לערך? שוב, יש לנו הסבר פשוט! כך החליט הקיסר, כמובן. כידוע, לכל כרכרת מלחמה היה רתום סוס. כדי לרתום אותו היה צורך בשני סרנים, אחד בכל צד. הקיסר הורה למדוד את הרוחב של אחוריים של סוס תקני, להוסיף את המרחק המתבקש ביניהם, וכך התקבל מטר וחצי. בערך.
.
.
נעבור רגע לסוף המאה ה-20. NASA בונה את מעבורת החלל. כיידוע לכם (או שלא), לא כל המעבורת יוצרה בפלורידה. חלקים נרחבים יוצרו על ידי קבלני משנה ברחבי ארצות הברית והועברו ברכבת לחיבור סופי בפלורידה. מסתבר, שהייצרן של מנועי ההמראה של מעבורת החלל רצה להעביר את תוצרתו המוגמרת ברכבת לפלורידה. כאמריקאי טוב, הוא בדק כל נקודת כשל אפשרית בפרוייקט, וגילה שהרכבת עוברת בדרכה במנהרה. לפיכך הוא מדד את רוחב המנהרה. רוחב זה הוא לא 1435 מ"מ, אבל נגזר מ-1435 מ"מ, כי הוא נגזר מרוחב הרכבת, כמובן. בהתאם לכך תכנן הייצרן את קוטר מנועי ההמראה של מעבורת החלל על פי הרוחב המקסימלי שיוכל לעבור במנהרה.
.
וקיבלנו שקוטר מנועי ההמראה של מעבורת החלל בסוף המאה ה-20 נקבעו על פי רוחבם של אחוריים של סוס רומאי תקני.
. אולי היה עדיף לקרוא לזה "תאימות אחוריים".