תמיד עולה מחדש השאלה איך מתחילים
יש לא מעט גירסאות מה נכון ומה לא, ודעות כמספר המשתתפים בפורום
ערכתי מאמר שמציג את גישתי האישית, מקווה שיהיה מי שייעזר בזה
הנה המאמר:
איך מתחילים
כמספר האנשים בפורום, כך גם מספר הדעות, ואומר מראש שאני מייצג את דעתי וניסיוני (הרב) בלבד.
לפני הכל אחלק את המסוקים לקטגוריות:
קבוצה א –לא במקרה התחלתי ממנה, זו העדיפות הראשונה למי שרוצה להתחיל בתחביב בצורה הכי טובה
מסוקי 500 ומעלה:
לפני הכל אסביר את ההבדלים בין מסוק 500 למסוק גדול יותר: ככלל, ככל שהמסוק גדול יותר, הוא יותר יציב,יותר מדויק ונשלט ביתר קלות, אני לא מדבר עכשיו על ביצועים אלא על נוחיות הלימוד וקצב ההתקדמות. במסוקים גדולים זה קורה הכי מהר.
ולמה קשרתי את כל "הגדולים" יחד בלי לחלק אותם לפי הגודל? מסיבה פשוטה- החל מגודל 500 עבור המטיס המתחיל הכל ירגיש אותו דבר, את ההבדלים ירגיש המטיס בשלבים הרבה יותר מתקדמים.
לצורך הבנה טובה יותר של העניין , המשמעות היא שללמוד את ההתחלה עם מסוק 500 או 600 או אפילו 700 הקצב יהיה דומה (כמובן אינדיבידואלי ותלוי בעוד משתנים) וההבדלים לא דרמטיים (להזכיר לכולם: עבור מתחיל מאפס), למעט העלויות כמובן , ששם יש הבדלים ניכרים.
ההמלצה שלי היא להתחיל עם מסוק 500
להלן רשימת הפופולאריים בקטגוריה: לצורך המאמר הזה לא אתייחס כרגע לסט אפ ולמשמעויות שלו, אלא אך ורק לגוף המסוק עצמו: (הסדר אקראי-וגם בחירת הדגם מתוך הסדרה אקראי, זה רק להמחשה)
טי רקס
http://www.flying-hobby.com/shop/ind...oducts_id=6011
הוריקאן -נכון להיום זו הרכישה הטובה ביותר בפרמטר של עלות מול תועלת
http://www.infinity-hobby.com/main/p...oducts_id=5227
קופטר איקס
http://www.ehirobo.com/shop/product_...oducts_id=6193
HK
http://www.hobbycity.com/hobbycity/s...des_and_extras
יש בשוק עוד כל מיני תואמים באיכויות כאלה ואחרות, הדגשתי רק את הפופולאריים והמוכרים.
כמו כן התעלמתי בכוונה מקישורים למסוקי 550-600-700
חשוב מאד לציין שלפני בחירת הדגם הספציפי של כל יצרן יש צורך להבין את הניואנסים, ולצורך זה יש להיעזר באיש מקצוע..
מסוקי 450
הקטגוריה הבאה היא הנפוצה ביותר, זו קטגורית 450. טובה מאד להתחלה (אם כי פחות מה500) ובחירה נכונה של הדגם המתאים לפי הכיס בעיקר יכולה לגרום עונג רב למטיס, וגם התקדמות רבה.
יש אנשים שיעדיפו את ה450 על פני ה500 ולא רק מטעמי תקציב, לעיתים גם האפקט הפסיכולוגי משפיע על ההתחברות למסוק, ויש מי שהגודל מאיים עליו ומכניס אותו ליתר מתח בהטסה, אנשים אלו עדיף להם שיתחילו ב450
הדגמים הפופולריים-ושוב, הסדר אקראי וההתייחסות היא לגוף המסוק בלבד ללא כל קשר לאלקטרוניקה.
אני מדגיש שבכל החברות והדגמים בקטגוריה אני מתייחס לדגמי השילדת קרבון וראש אלומיניום CNC
יש כמובן את דגמי השילדת אלומיניום וראש פלסטיק, היום זה ממש לא כדאי כי המחירים זהים (ומבלי להיכנס לוויכוח הנציחי והמיותר על הבדלי האיכות)
טי רקס מסדרת V2 –כבר לא מיוצר, אבל עדיין עובד היטב ומספק את הסחורה:
http://www.rcheliwiki.com/Align_T-Rex_450SE_V2
טי רקס ספורט- החליף את הv2:
http://www.flying-hobby.com/shop/ind...oducts_id=5369
יש כמובן גם את דגמי הפרו , אבל כמסוק ראשון לא הייתי ממליץ עליו, ולא משנה של איזו חברה.
הסיבה לאי ההמלצה אינה נובעת מאיכות הטיסה, הם טסים אולי הכי טוב, אבל התחזוקה קשה יותר ובעייתית יותר עבור המתחיל
קופטר איקס: זהה בתכנון לטי רקס V2 וכנ"ל גם באיכות הטיסה –ניתן אפילו להצליב ביניהם חלקים, זה המסוק הכי פופולארי בקרב המתחילים שבוחרים 450עקב עלותו הזולה והאיכויות שהוא נותן.
http://www.ehirobo.com/shop/product_...oducts_id=5579
HK
הפחות טוב מכולם. זהה בתכנון לv2 אבל רמת הייצור נמוכה יותר. הוא כאן ברשימה רק עקב היותו נפוץ, אבל אינני ממליץ עליו במיוחד בגלל הפרשי מחירים זניחים בינו לבין הטובים יותר:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/s...ompat.)_Ver._2
גם כאן יש בשוק עוד המון קלונים (תואמים), לרשימה אין סוף, ותמיד יהיה ניתן למצוא איזו חברה עלומת שם שייצרה העתק מדויק (ואפילו טוב) , אבל אי אפשר ואין צורך להתעמק בהם.
אזכיר בקצרה את מסוקי E-SKY על כל דגמיהם, שאיכותם מאד נמוכה ובדרך כלל מתסכלים את בעליהם, את הבלייד 400 הבינוני והסביר אך יקר ולא מוצדק, ואת הKDS שטוב משניהם אבל לא כדאי לרכישה כי באותו כסף תקנה טוב יותר ובהרבה..
מסוקי 250
הקטגוריה הבאה היא קטגורית ה250 למיניהם, לא אביא קישורים,לכל אחד מהיצרנים שהוזכרו כאן יש דגם 250 ואני מזכיר את זה כאן כדי לציין שהם אינם מתאימים למתחילים.
כל המסוקים שהוזכרו עד עכשיו אינם צעצועים, אלו כלים חזקים שמחייבים רמת אחריות גבוהה, הטסה מיומנת בשטח הטסה מתאים, שמירה קפדנית ביותר על כללי הבטיחות. הרכבה מקצועית ללא פשרות, כיוונים ותכנות גם הם ללא פשרות, חובה סימולאטור בתהליך הלימוד והכי חשוב התחלה עם מדריך ומלווה שימנע מהמתחיל לעשות שגיאות יקרות ומסוכנות ויחסוך ריסוקים מיותרים.
בנושא הזה חייב המתחיל להבין שאין מסוק שלא מתרסק ואין מטיס שלא ריסק. הדרכה טובה רק תצמצם את זה, לא תימנע את זה.
מסוקים זעירים (מהיום ייקראו יתושים)
ועכשיו לנושא הבא (והבעייתי):
בקטגוריה הזאת נכנסים כל הקואקסיאליים (כפולי הלהבים) כל המסוקים הקטנים שנועדו לטוס בתוך הבית, כל הקטנים מאד למיניהם , הטובים והגרועים (יש מכל סוג), שלדעתי האישית בלבד לא ישרתו אצל אף אחד את המטרה של לימוד וכניסה נכונה לעולם המסוקים אלא יהוו צעצוע חביב (או מעצבן ומתסכל) לכאלה שזה מה שחשקה נפשם.
יש לא מעט מטיסים וותיקים ומנוסים שמחזיקים צעצועים כאלה להנאתם, אבל הם יודעים מה הם קונים ובעיקר עבור מה, ואין בזה שום פסול, הפסול היחיד זה להתחשב בקטנים האלה כאילו הם שלב בדרך למסוק גדול- הם ממש לא שלב לשום מקום , ונשארים בחזקת צעצוע מעופף ברמה זו או אחרת.
יש כאלה אפילו שהטסת יתוש כזה הטמיעה בו הרגלי הטסה לא נכונים והפריעה לו בהמשך ההתקדמות
יש לציין שבתוך הקטגוריה הזאת יש הבדלי איכות ענקיים, אבל לא תמיד היקר יותר הוא הטוב יותר.
אשמח אם מישהו ירים את הכפפה (מישהו שזה תחום העניין שלו)ויכתוב מאמר דומה לזה שלי אבל בנושא ה"יתושים" , ולא להתחיל כאן בתוך הפוסט הזה להילחם על דעה שונה
מי שבאמת רוצה להיכנס לעולם הטסת המסוקים יחסוך לעצמו את השלב הזה וירכוש את הכי טוב שידו משגת, זה תמיד יהיה בסופו של התהליך הכי זול והכי טוב.
לא ניכנס כאן למשמעויות הנרחבות של הסט אפ על סוגיו השונים, אבל ככלל יש עדיפות לרכישת אלקטרוניקה טובה ככל האפשר.
סימולאטור:
אי אפשר בלי. זה משהו שחובה לכל מטיס ( FMS זה לא סימולאטור)
הפופולארי ביותר זה ה REALFLIGHT החל מגרסה 4
משדר:
לטעמי האישי הדבר הכי חשוב במשדר זה הממשק משתמש (ושוב, מי שחולק על דעתי שיכתוב מאמר מקיף בנושא ולא יילחם כאן על דעותיו) והפופולאריות בשוק ובשטח.
נקודה נוספת להבהרה היא נושא התדר, היום אין טעם לקנות משדר שאינו בתדר 2.4
המשדר הפופולארי ביותר והנוח ביותר (לטעמי ולטעם הרוב) זה הספקטרום DX7
יש גם את הדגם DX6I שבעבר היו בו בעיות אמינות. הוא יותר זול משמעותית ועדיין מספק את הסחורה, לאורך תקופה ארוכה לא נצפו בעיות מיוחדות מהסוג שהיה בעבר, ולכן מי שידו אינה משגת DX7,הdx6 הינו פשרה מתקבלת על הדעת.
יש בשוק גם משדרים טובים אחרים, הכל עניין של נוחיות וטעם אישי.
דבר נוסף שחשוב לדעת זה שלמרות שהשוק מתחיל להיות מוצף במשדרים זולים מסין, אני מאד לא ממליץ עליהם למסוקאי או טיסנאי. השלט זה היסוד של כל היותך בתוך התחביב וזו הוצאה חד פעמית, יש תמורה רבה לרכישת שלט יקר על פני התפשרות עם שלט סיני זול
חשוב לדעת שמסוק דורש שלט6 ערוצים לפחות, ועובד בשיטה שנקראת CCPM שהמשמעות שלה זה אופן השליטה על הראש המתאים למסוק מודרני
דבר נוסף שחשוב הוא שבארץ משמשים במוד 2, שזה אומר סטיק מצערת ביד שמאל. וכמו כן בחברות מסוימות יש הבדל בין שלט למסוקים לבין שלט לטיסנים. ההמלצה החד משמעית היא לבחור בשלט הנועד למסוקים. עם שלט כזה ניתן להטיס בנוחיות כל טיסן, אבל עם שלט של טיסנים גם ניתן להטיס מסוק, אבל עם פגיעה באופן התפקוד עקב מיקומים שונים של פונקציות שונות.
ציוד היקפי:
ראשית, יש צורך במטען, לא אשים כאן קישורים אלא רק את הרעיון, יש קישורים בסט אפ למסוקי 450 ועוד מקומות.
מטען מלווה אותנו לכל אורך הדרך, אבל אין טעם להשקיע במטען יקר כשהיום יש טובים ובזול, לעיתים עדיף שני מטענים זולים על פני אחד יקר.
כלי עבודה:
חשוב מאד לבחור כלי עבודה באיכות הכי טובה שתמצאו, זה תמיד יחסוך תסכולים ועוגמת נפש, וגם ישמור יותר טוב על המסוק בזמן העבודה.
ניתן למצוא בפורום או בכל מקום אחר את פירוט כלי העבודה הנחוצים.
חומרי עזר:
לוקטייט –התוצרת לא משנה, משנה שזה יהיה מהסוג הניתן לפתיחה חוזרת.יש כמה וכמה חברות יצרניות בשוק.
דבק ציאנו אקרילי CA – לא משנה איזה, המבחר בשוק גדול מאד
קונקטורים בין הסוללה לבקר המהירות, ובין בקר המהירות למנוע
שרינקים בגדלים ובצבעים שונים
בדיל הלחמה
EPA או אלכוהול לניקוי המסוק
שמן סיליקוני לשימון
מד מתח לכל תא בסוללה – הכי פשוט יספיק
וולקרו דביק לצורך חיבור הסוללות למסוק (סקוטץ')
רצועות וולקרו לצורך עיגון ואבטחת הסוללות למסוק
אזיקונים החל מהכי קטנים ומעלה
הדבר הכי חשוב:
מדריך ומלווה לשלבי ההתחלה, כך עוברים לעצמאות הכי מהר
לסיכום, זה מאמר תמציתי ולא מלא ומקיף, ומייצג את דעתי האישית ואת נסיוני בלבד
אין ספק שיהיו כאלה שיחלקו על דבר זה או אחר מדברי, אבל אל תהפכו את זה למלחמה כנהוג כאן. כל אחד מוזמן לכתוב מאמר מפרי עטו שיציג דעות והשגות אחרות ושונות משלי
ברור שהמאמר הזה לא יענה על כל שאלה שמתעוררת, לכל שאלה תינתן תשובה במידת האפשר בכל ערוץ תקשורת אפשרי.
בברכת ברוך הבא לכל חבר חדש בעולמינו
ובהצלחה בכל בחירה