תגובה: פלייבר לס

נכתב במקור על ידי
Friman
מערכת הפלייברלס היא מערכת המורכבת משלושה ג׳יירואים ומייצבת את המסוק בכל שלושת הצירים ולא רק בציר הזנב כמו במסוק עם פלייבר.
במסוק עם פלייבר, הפלייבר שהוא מנגנון מכני, אחראי לייצוב המסוק בצירי הגלגול והעלרוד, ועל הייצוב בציר הסבסוב אחראי ג׳יירו רגיל ולא תלת כיווני.
במסוק עם פלייבר, לא רק הרוטור ״חותך״ את האוויר אלא גם הפדאלים של הפלייבר, מה שמגביר את התנגדות האוויר ומפחית את עוצמת המסוק. לכן בשני מסוקים בעלי סטאפ זהה בשאר מרכיביו, מסוק עם מערכת פלייברלס יהיה חזק יותר ואם אני לא טועה גם מעט חסכוני יותר בחשמל. אבל לגבי זה אני לא בטוח. יתרונן של מערכות פלייברלס מורגש בעיקר בטיסה שמאמצת את המנוע ודורשת הרבה כח כגון טיסת 3D. יחד עם זאת, לאור ירידת המחירים המתמשכת בהדרגה של מערכות אלו, יש כאלו שגם למתחיל שקונה מסוק חדש, ימליצו מראש כבר לקנות מסוק פלייברלס. על חווית הטיסה אינני יודע לומר לך, המסוק שלי עם פלייבר ובאופן כללי מעבר לתאוריה אין לי מספיק נסיון מעשי לחוות דעה אישית בנושא.
אני אוסיף רק קצת על מה שכתוב 
למרות שאני לא מטיס 3D ולא מחשיב את עצמי למנוסה מיוחד, הטסתי מערכת עם פלייברלס אחרי קופטר עם פלייבר רגיל. לפלייברלס ישנם מספר יתרונות ע"פ המערכת המכנית:
- זמן טיסה שפרימן הזכיר. פחות משקל ופחות גרר על הראש תמיד משפרים

- התנהגות המסוק הרבה יותר "טבעית". למשל, כבר אין נטייה של המסוק להרים אף בפניות והורדות מהירות (נטייה שנובעת מנסיונות של הפלייבר "לתקן" גם הטיות שהמטיס יוזם
) - סטאפ פשוט הרבה יותר. חלקו הגדול נעשה בכלל על המחשב או על השלט. כמעט ואין ריקודי גשם מסביב ללינקים עם קליבר ונסיונות ליישר את הפלייבר

- אי אפשר בלי זה - ריסוק. רוב הריסוקים נגמרים בנסיונות לחלץ את הפסל הסביבתי שפעם היה פלייבר מהשאריות של הראש ובדיקות על כל המנופים, הפאדלים והלינקים שהם שלמים. בפלייברלס - רק שני לינקים וגריפים - אין מה שייהרס.
מצד שני יש למערכת הזאת כמה חסרונות:
- מחיר. מתקרב במהירות למחיר של ג'ירו רגיל, אבל עדיין יקר משמעותית.
- דרישות גבוהות יותר לסרוו ראש. חייבים סרוואים מהירים ודיגיטליים על הסייקליק. רוב האנשים שמשקיעים עושים זאת ממילא, אבל זה עוד תוספת לסעיף 1.
- יש מערכת אלקטרונית בין המקלט לסרוואים ששולטת על כל המסוק. מערכות כאלה (לפחות מיצרנים מוכרים - וקופטר איננו כזה
) בד"כ מאד אמינות, אבל כבר יצא לי לשמוע על מסוקים שהתרסקו בגלל תקיעה של מערכת ה-FBL.
בשורה התחתונה - FBL הוא מומלץ ביותר, לדעתי. אני מאד נהנה ממנו. ה-FBL הספציפי של קופטר - ממש לא בטוח. לא שמעתי טובות על האלקטרוניקה שלהם.
הרוטור הוא רק מאוורר ענק - עצור אותו ותראה איך הטייס מזיע...
ואדים
Mikado Logo500 3D-FBL "Mjollnir" ;R617FS;3XBLS451;Microbeast+BLS251;CC Phoenix Ice 100A+Scorpion 1100KV; WR Mini Hercules BEC
Great Planes Super Sportster EP
Futaba 7C 2.4GHz