הי,
כולנו מכירים מייצבי טיסה למינהם, מן בקרים קטנים שיכולים לייצב את הטיסן באופן עצמאי. אלו שיצא לי לראות עד היום שלטו על מספר ערוצים במקביל אבל היו יקרים מאוד (כ-100$). אני לא אומר שיש משהו רע בזה, אבל אני החלטתי לראות האם אפשר להיסתפק בערוץ אחד בלבד (שאולי קריטי) וכך לקבל רק את מה שצריך ובמחיר סביר מאוד (כרגע 12$). אני מדבר על ה
ג'יירו של HK - 401B.
ניתן לראות שגם צוות flitetest כבר סקר את המוצר ושבעצם אני לא מגלה את אמריקה. יכול להיות שרבים ממכם יגידו שג'יירו לטיסן זה דהההה וכולם יודעים כבר, אבל בכנות - חיפשתי מידע והיה ממש קשה למצוא! יש כאלו שתיארו שהם עשו, אבל איך? אף אחד לא ציין ולא במפורט כמו פה, חכו ותראו.
אז הנה, זה בא:
ג'יירו, למי שלא מכיר, הוא רכיב שיודע לזהות שינוי בתאוצה בכיוון מסויים. ברגע שהשינוי לא נבע מבקשה של השלט (קרי, אתם לא יזמתם תנועה), הג'יירו יבין שהתנועה הייתה לא רצונית והוא יתקן ע"י הסתת הסרוו לכיוון נגדי לתנועה ובתקווה ישאיר את הכלי יציב. בנוסף לאופציית ג'יירו רגיל, הג'יירו הנ"ל הוא מסוג headlock מה שאומר שהוא יודע לשמור גם על כיווניות- משמע הוא זוכר את הכיוון שאליו הוא אמור לנוע והוא ישאף לתקן אליו כל עוד לא שיניתם אותו. יישום נחמד שיכול להיות שמיש לרבים הוא מקרה בו יש גלגל אחורי ומנוע חזק (כמו במוסטנג FMS) ובהמראה הטיסן כולו נזרק שמאלה עקב הכוח הרב של המנוע. ג'יירו המותקן ומחובר להגה כיוון אמור להתנגד לכך ולסייע להמראה ישרה.
לגבי הסרוו הזה, ניתן לראות שיש לו 3 כבלים: האחד הוא כבל סיגנל בלבד - ואותו מומלץ לחבר ליציאת ה-Aux או Gear במקלט - כבל זה מאפשר תיכנות של הג'יירו מהשלט (חובה לחבר).
כבל סרוו שמתחבר למקלט - נחבר אותו לערוץ שאני רוצים שישלוט על הסרוו.
וכבל שאליו יכול להתחבר סרוו - הסרוו הנשלט.
איך מתקינים פיסית את הג'יירו - מחברים בעזרת דבק דו-צדדי (יש שהמליצו דרך 2 שכבות כדי לבודד יותר טוב את הרעידות) לטיסן כמה שיותר קרוב למרכז הכובד. הג'יירו חש תנועה רק על ציר אחד ולכן הוא צריך להיות אנך לציר עליו הוא שולט:

בתמונה, החצים מצביעים על הציר אותו הג'יירו חש וזה גם הציר עליו הסרוו המחובר צריך לשלוט. משמע, אם חיברנו את הג'יירו להגה כיוון (rudder) אז הג'יירו ימוקם במקביל לריצפה.
בג'יירו הזה יש 4 כפתורים/כיוונים שניתן לשנות עליו (בלי קשר לשלט). השניים הראשונים הם כפתורים: DR - כפתור המאפשר מצב REVERSE or NORMAL - לתנועת הסרוו הנשלט. כפתור DS - המגדיר איזה סוג של סרוו מחובר לג'יירו - דיגיטלי או אנלוגי - שימו לב- חיבור של סרוו אנלוגי לג'יירו המוגדר לדיגיטלי ישרוף את הסרוו.
שני ברגי כיוון - האחד limit - והוא כמו travel adjust - עד כמה לג'יירו מותר לסובב את הסרוו (עד איזו זווית). והשני Delay - שלפי המדריך הוא חריפות התגובה ולפי מה שאני ראיתי זה מדד הפוך לכמות עצבנות הסרוו בזמן הפעולה (delay נמוך זה לשגע את הסרוו), Delay של 0 ישרוף סרוו אנלוגי.
אמשיך עם דוגמה להגדרות עבור DX7... עם מה ההגדרות בכלל אומרות ועם הסבר איך לקנפג בשלט ככה שנוכל לנטרל ולהפעיל את הג'יירו מתי שנרצה.
בתקווה בשבת אצלם סרטון.
שחר